Amazon – Kompletná analýza Magnificent 7

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo
Publikované: 20. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Amazon patrí k technologickým gigantom
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Tennessee Witney
vipdiscord

Amazon.com, Inc., bežne známy ako Amazon, je americká nadnárodná technologická spoločnosť, ktorá výrazne pretvorila prostredie elektronického obchodu, cloud computingu, digitálneho streamovania a umelej inteligencie. V tejto sérii článkov sa podrobne venujeme siedmim technologickým gigantom, ich činnosti a pôsobeniu na trhu, ako aj ich stručnej histórii. Informácie čerpáme z aktualizovaného ebooku renomovaného analytika XTB, Tomáša Vranku. Sledovanie kvalitných firiem, ktoré sú kľúčové pre ekonomický rast, je pre každého investora nevyhnutné. Preto tento seriál nesie názov – Investovanie do Big Tech spoločností.

Amazon

Spoločnosť, založená 5. júla 1994 Jeffom Bezosom, začala ako online kníhkupectvo a odvtedy sa rozšíril do širokého spektra produktov a služieb, čím si vyslúžil prezývku „The Everything Store“.

Amazon je súčasť Magnificent 7. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Trajektória jej rastu bola raketová, s rôznorodým portfóliom dcérskych spoločností vrátane Amazon Web Services, ktorá poskytuje služby cloud computingu, a Amazon Prime Video, streamovacej platformy, ktorá konkuruje Netflix a Disney+. Vplyv spoločnosti sa rozšíril aj o akvizíciu Whole Foods Market, ktorá znamenala jej prienik do kamenných maloobchodných priestorov. Inovatívny prístup firmy viedol aj k vývoju spotrebnej elektroniky, ako je elektronická čítačka Kindle a inteligentný reproduktor Echo, integrujúc ich hlasovú službu Alexa do každodenného života miliónov ľudí.

V roku 2023 dosiahli celkové konsolidované čisté tržby spoločnosti 575 miliárd amerických dolárov oproti 514 miliardám v roku 2022, z čoho 131 miliárd amerických dolárov bolo vytvorených prostredníctvom medzinárodných príjmových kanálov. Severná Amerika bola najväčším prevádzkovým segmentom, ktorý počas roka dosiahol čisté tržby takmer 353 miliárd USD. V roku 2023 bol technologický gigant hodnotený ako najhodnotnejšia maloobchodná značka na svete s hodnotou značky približne 175 miliárd USD.

Kombinovaný počet zamestnancov Amazon.com na plný a čiastočný úväzok sa od roku 2017 výrazne zvýšil. Počet zamestnancov Amazonu vyvrcholil v roku 2021, keď americká nadnárodná e-commerce spoločnosť zamestnávala 1 608 000 zamestnancov na plný a čiastočný úväzok, nepočítajúc externých dodávateľov. V roku 2023 však počet klesol na 1 525 000.

Služby spoločnosti

Amazon pokračuje v rozširovaní svojich služieb, čo zahŕňa digitálne streamovanie, online reklamu a ďalšie inovatívne technologické projekty. Taktiež, Amazon je známy svojimi ambicióznymi projektmi ako je doručovanie tovaru pomocou dronov pod názvom Prime Air, ktorý je stále vo fáze testovania a vývoja. Spoločnosť má tiež významný dopad na trh práce a ekonomiku, poskytuje príležitosti pre malých predajcov predávať svoje produkty na jej platforme, čím prispieva k rozvoju malého a stredného podnikania. Amazon sa neustále snaží inovovať a prinášať nové produkty a služby, čo z neho robí jedného z lídrov v oblasti e-commerce a technológií.

Firma ako globálny technologický líder čelila v čase svojho vzostupu rôznym kontroverziám.

Jedným z dôležitých problémov je údajné porušenie zákonov Európskej únie na ochranu údajov, čo má za následok značnú pokutu vo výške 886 miliónov USD zo strany luxemburskej národnej komisie pre ochranu údajov. Táto pokuta podčiarkuje rastúcu regulačnú kontrolu nad postupmi ochrany súkromia a správy údajov technologických gigantov. Okrem toho bol Amazon kritizovaný za obchodné praktiky narúšajúce hospodársku súťaž, ako je napríklad používanie patentov spôsobmi, ktoré môžu brániť hospodárskej súťaži, na čo poukázali spory o jeho „1-Click patent“a následný bojkot zo strany Free Software Foundation.

Amazon a ostatné technologické akcie s dobrými výsledkami. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Riziká

Zaobchádzanie s pracovníkmi bolo tiež spornou témou, pričom  technologický gigant bol obvinený z agresívneho správania sa voči environmentálnym aktivistom a bránili zamestnancom verejne hovoriť o spoločnosti. Pandémia vyniesla tieto problémy do popredia, keďže nárast obchodu Amazonu kontrastoval so zvýšenými zdravotnými rizikami pre skladníkov.

Okrem toho spoločnosť čelila kritike za ponúkanie falšovaného tovaru alebo plagiátov, čo vyvoláva obavy o pravosť produktov a práva duševného vlastníctva.

Daňové a dotačné rokovania Amazonu s vládami vyvolali diskusie o tom, či sú takéto opatrenia spravodlivé a prospešné pre širšiu komunitu. Vplyv prevádzok firmy na životné prostredie je ďalšou oblasťou záujmu, pretože rozsiahle logistické a doručovacie systémy spoločnosti prispievajú k emisiám uhlíka a odpadu.

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Investori a analytici často skúmajú akcie Amazonu z hľadiska ich potenciálu ako dlhodobej investície. Nedávne analýzy naznačujú, že Amazon je akcia, ktorú treba kúpiť a držať, vzhľadom na jej rozsiahly ekosystém a schopnosť prispôsobiť sa meniacej sa dynamike trhu. Strategické investície spoločnosti do oblastí ako dostupné bývanie a jej zapojenie do komunitných projektov odzrkadľujú jej širšie ciele zodpovedného podnikania, čo môže pozitívne ovplyvniť vnímanie verejnosti a následne aj dôveru investorov.

Akcie spoločnosti Amazon

Cena akcií Amazonu zaznamenala výkyvy v ročnom rozmedzí od 144,57 do 189,05 dolárov za akciu. Trhová kapitalizácia spoločnosti je na úrovni približne 1,90 bilióna USD, čo odráža jej obrovský rozsah a vplyv na trhu. Pomer P/E Amazonu, metrika, ktorá porovnáva cenu akcií spoločnosti s jej ziskom na akciu, je v súčasnosti okolo 51,35, čo naznačuje očakávania investorov o budúcom raste. Napriek tomu, že neponúkajú dividendy, akcie Amazonu zostávajú atraktívne pre investorov vďaka svojej silnej trhovej pozícii a potenciálu expanzie v rôznych sektoroch.

Z finančného hľadiska Amazon vykázal výrazný medziročný nárast tržieb, ktorý v prvom štvrťroku 2024 dosiahol 143,31 miliardy dolárov, čo predstavuje nárast o 12,53 %. Tento rast je dôkazom schopnosti spoločnosti inovovať a získať podiel na trhu. Čistý príjem Amazonu navyše vzrástol o 228,85 % s maržou čistého zisku 7,28 %, čo dokazuje jeho ziskovosť a efektivitu v prevádzke. Zisk na akciu (EPS) tiež zaznamenal výrazný nárast, čo naznačuje dobrú finančnú situáciu.

Obchodné segmenty Amazonu, vrátane Severnej Ameriky, International a Amazon Web Services, prispievajú k diverzifikácii príjmov, čo znižuje riziko výrazného vplyvu na chod spoločnosti pri nepredvídateľných udalostiach v rôznych regiónoch a priemyselných odvetviach.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed rozhodol o výške sadzieb

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo

Sleduje dianie vo svetovej ekonomike a zaujíma sa o svet investícií. Investične sa sústredí na tradičné trhy a konzervatívne investovanie. Po vyštudovaní politológie sa upísal svetu logistiky.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore