Analýza trhu (Škola investovania)

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 3. júla 2024

Zdieľajte tento článok

Analýza trhu je základom úspešného obchodovania
Zdroj fotografie: shutterstock.com/fizkes
vipdiscord

Ako mám analyzovať trh? Čo je to analýza trhu? To sa pýta mnoho ľudí – začínajúcich investorov. Práve preto ponúkame školu investovania a vysvetľujeme termíny a súvislosti od úplného začiatku. Investovanie môže byť pre začiatočníkov odstrašujúce, ale s trochou vedomostí a správnym prístupom to môže byť jednoduchšie, než si myslíte. Tento sprievodca vám pomôže pochopiť základy investovania a poskytnúť vám nástroje na začatie vašej investičnej cesty. To všetko v jednom celku, ktorý vás naučí, ako začať investovať.

Analýza trhu – ako na ňu

Obchodovanie na burze môže byť výnosné, no je dôležité mať dobré znalosti a stratégie, ktoré vám pomôžu robiť informované rozhodnutia. V tomto návode sa zameriame na tri hlavné druhy analýzy: fundamentálnu, technickú a onchain analýzu. Prvé dve sa využívajú pri analýze situácie pre tradičné finančné trhy. Tretia je špecifická pre kryptomeny.

Analýza trhu a chyby začiatočníkov. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš svoju krypto aplikáciu, využi nasledujúci link a prispej tak na chod tohto magazínu, aby si mal vždy čerstvé informácie. Okrem toho dostaneš aj 10 dolárov v Bitcoine zadarmo. Jeden šťastlivec dokonca dostane 100 eur v kryptomene. Stačí zadať promokód: TRADER20. Link funguje pre mobilné zariadenia.

Fundamentálna analýza

Fundamentálna analýza trhu sa zameriava na hodnotenie vnútorných hodnôt aktív prostredníctvom skúmania rôznych faktorov, ako sú ekonomické ukazovatele, finančné výkazy, trhové podmienky a ďalšie vonkajšie vplyvy. Cieľom je určiť skutočnú hodnotu aktíva a zistiť, či je podhodnotené alebo nadhodnotené.

Kľúčové aspekty fundamentálnej analýzy

  1. Ekonomické ukazovatele: Makroekonomické faktory, ako sú HDP, inflácia, úrokové sadzby a nezamestnanosť, majú veľký vplyv na hodnotu aktív.
  2. Finančné výkazy: Analýza finančných výkazov spoločností, ako sú výkazy ziskov a strát, súvahy a výkazy cash flow, pomáha hodnotiť finančné zdravie spoločností.
  3. Sektorové trendy: Sledovanie trendov v konkrétnom odvetví môže poskytnúť náhľad na budúci rast a potenciál spoločností v tomto odvetví.
  4. Správy a udalosti: Udalosti ako zmeny v manažmente, fúzie a akvizície, regulačné zmeny a ďalšie správy môžu výrazne ovplyvniť hodnotu aktív.

Výhody a nevýhody fundamentálnej analýzy

Výhody:

  • Poskytuje hlboké porozumenie hodnote aktíva.
  • Pomáha identifikovať dlhodobé investičné príležitosti.
  • Využíva širokú škálu dát a informácií.

Nevýhody:

  • Môže byť časovo náročná.
  • Závisí na presnosti a dostupnosti dát.
  • Môže byť ovplyvnená subjektívnymi názormi analytikov.

Technická analýza

Technická analýza trhu sa zameriava na štúdium historických cenových pohybov a obchodných objemov za účelom predikcie budúcich cenových trendov. Používa rôzne nástroje a indikátory, ako sú grafy, patterny a technické indikátory.

Kľúčové aspekty technickej analýzy

  1. Cenové grafy: Analýza cenových grafov je základom technickej analýzy. Používané sú rôzne typy grafov, ako sú sviečkové grafy, čiarové grafy a stĺpcové grafy.
  2. Technické indikátory: Indikátory ako kĺzavé priemery, RSI (Relative Strength Index), MACD (Moving Average Convergence Divergence) a Bollingerove pásma pomáhajú identifikovať trhové trendy a signály na nákup alebo predaj.
  3. Support a rezistencia: Identifikácia úrovní cenovej podpory a rezistencie pomáha obchodníkom určiť, kde by sa cena mohla zastaviť alebo obrátiť.
  4. Trhové vzory: Vzory ako hlava a ramená, dvojité vrcholy a dná, trojuholníky a vlajky pomáhajú predpovedať budúce cenové pohyby.

Výhody a nevýhody technickej analýzy

Výhody:

  • Umožňuje rýchle rozhodovanie na základe jasných signálov.
  • Môže byť aplikovaná na rôzne časové rámce.
  • Nezávisí na externých dátach, ktoré môžu byť nepresné alebo oneskorené.

Nevýhody:

  • Môže byť subjektívna, keďže rôzni obchodníci môžu interpretovať grafy rôzne.
  • Nie vždy zohľadňuje fundamentálne faktory.
  • Krátkodobé signály môžu byť nespoľahlivé.
Analýza trhu v podaní tradera. Zdroj: Youtube

Onchain analýza

Onchain analýza trhu je špecifická pre kryptomeny a zahŕňa štúdium dát priamo z blockchainu. Táto analýza pomáha hodnotiť zdravie siete, aktivitu používateľov a ďalšie dôležité metriky. Analýza trhu je tak s týmito troma súčasťami komplexná.

Kľúčové aspekty onchain analýzy

  1. Transakčné dáta: Sledovanie počtu transakcií, objemu transakcií a aktivity na sieti môže poskytnúť náhľad na používanie a adopciu kryptomeny.
  2. Adresy a držitelia: Analýza aktivity adries a distribúcie držby kryptomeny medzi veľkými adresami (tzv. „veľrybami“) môže ukázať, ako sa mení dôvera v kryptomenu.
  3. Hashrate a bezpečnosť: Sledovanie hashratu (výpočtový výkon siete) a bezpečnostných metrík pomáha hodnotiť stabilitu a bezpečnosť blockchainu.
  4. Veľrybie pohyby: Sledovanie veľkých transakcií a pohybov kryptomien medzi burzami a súkromnými peňaženkami môže naznačiť potenciálne veľké cenové pohyby.

Výhody a nevýhody onchain analýzy

Výhody:

  • Poskytuje detailný pohľad na vnútorné fungovanie blockchainu.
  • Môže odhaliť skryté trendy a anomálie v sieti.
  • Zohľadňuje unikátne faktory špecifické pre kryptomeny.

Nevýhody:

  • Môže byť náročná na interpretáciu pre začiatočníkov.
  • Vyžaduje prístup k špecializovaným nástrojom a zdrojom dát.
  • Môže byť menej užitočná pre tradičné finančné trhy.

Každý typ analýzy – fundamentálna, technická a onchain – má svoje výhody a nevýhody. Pre úspešné obchodovanie na burze je dôležité kombinovať tieto metódy a využiť ich silné stránky. Fundamentálna analýza trhu poskytuje hlboké porozumenie hodnote aktív, technická analýza umožňuje rýchle a efektívne rozhodovanie a onchain analýza ponúka detailný pohľad na kryptomeny.

Kombináciou týchto troch prístupov môžete získať komplexný obraz o trhu a zlepšiť svoje šance na úspešné obchodovanie. Vždy je však dôležité neustále sa vzdelávať, sledovať trhové trendy a prispôsobovať svoje stratégie aktuálnym podmienkam. Analýza trhu tak môže byť úspešná.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)

POZVÁNKA na FREE DISCORD

Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore