Apple – Kompletná analýza Magnificent 7

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 14. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Apple patrí k technologickým gigantom
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Thanes.Op
vipdiscord

Apple patrí k najväčším spoločnostiam sveta. Práve nim sa budeme v najbližšom období venovať. Analyzujeme všetkých 7 technologických gigantov, predstavíme si ich činnosť a pôsobenie na trhu. Ako aj krátku históriu. A to všetko s pomocou aktualizovaného ebooku od známeho analytika XTB Tomáša Vranku. Každý investor by sa mal pozerať na kvalitné firmy, ktoré sú pevnou súčasťou ekonomického rastu. A nájsť pre to lepšiu definíciu ako sedem najväčších a najkvalitnejších spoločností na svete nie je možné. Preto seriál nesie pomenovanie – Investovanie do Big Tech spoločností.

Apple Inc.

Apple Inc. je jednou z najväčších a najvplyvnejších technologických spoločností na svete, známa svojou inováciou a kvalitnými produktmi. Spoločnosť bola založená v roku 1976 Stevom Jobsom, Stevom Wozniakom a Ronaldom Wayneom a od svojho vzniku sa rozrástla na globálneho lídra v oblasti elektroniky a softvéru. Apple prekonal mnohé míľniky, vrátane trhovej kapitalizácie prekračujúcej bilión dolárov, čo len potvrdzuje jeho dominantné postavenie na trhu.

Apple ako súčasť Big Tech. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Trhová kapitalizácia a finančné výsledky

V roku 2023 dosiahla trhová kapitalizácia spoločnosti 2,91 bilióna USD, čo z nej robí jednu z najhodnotnejších spoločností na svete. Tržby spoločnosti za tento rok boli 386 miliárd USD, zatiaľ čo čistý zisk dosiahol 101 miliárd USD. Svoje zisky často vracia akcionárom vo forme dividend a spätných odkupov akcií (tzv. buybackov), pričom čisté marže spoločnosti dosiahli 26,2 %​​.

Segmenty podnikania

Podnikanie spoločnosti môžeme rozdeliť do dvoch hlavných kategórií: predaj fyzických produktov a služieb. Medzi najdôležitejšie fyzické produkty patria smartfóny iPhone, ktoré tvoria 52 % tržieb, nositeľná elektronika a príslušenstvo ako Apple Watch a AirPods (10 % tržieb), počítače Mac (8 %) a iPad (7 %)​​.

Okrem fyzických produktov generuje značné príjmy aj zo služieb. Medzi tieto služby patrí predaj cloudu, streamovanie hudby a videa, poplatky za predaj aplikácií v App Store, licenčné poplatky a finančné transakcie pomocou Apple Pay. Služby tvoria približne 22 % celkových tržieb firmy, pričom ich hrubé marže dosahujú okolo 70 %, čo je dvojnásobok marží z predaja fyzických produktov​​.

Nové segmenty a budúcnosť

Firma neustále hľadá nové príležitosti na rast a expanziu. Jednou z najzaujímavejších noviniek posledných rokov je súprava pre virtuálnu a rozšírenú realitu Apple Vision Pro. Táto súprava, predstavená v roku 2023, je technologicky vysoko vyspelá a má potenciál stať sa revolučným produktom na trhu. Ďalšou oblasťou záujmu je umelá inteligencia (AI), kde Apple pracuje na viacerých projektoch, vrátane spolupráce s inými spoločnosťami ako OpenAI a Google​​.

Apple patrí medzi najhodnotnejšie spoločnosti sveta. Zdroj: Youtube

Riziká pre Apple

Technologický gigant čelí niekoľkým významným rizikám, ktoré môžu ovplyvniť jeho budúci rast. Jedným z najväčších je závislosť na Číne, kde sa vyrába viac ako 90 % produktov Apple. Politické a ekonomické problémy v Číne by mohli vážne narušiť dodávateľský reťazec. Ďalším geopolitickým rizikom je Taiwan, kde sídli spoločnosť TSMC, hlavný dodávateľ čipov pre Apple. Akékoľvek problémy v tomto regióne by mohli mať výrazný dopad na výrobu​​.

Inovácie a strategické smerovanie

Spoločnosť pokračuje v inováciách a snaží sa prenikať do nových segmentov trhu. Významným krokom bolo predstavenie Apple Watch, ktoré sa postupne stali dôležitým nástrojom pre monitorovanie zdravia. Apple tiež rozširuje svoje aktivity v oblasti finančných služieb, napríklad prostredníctvom Apple Pay, Apple Card a ďalších finančných produktov. Tieto iniciatívy pomáhajú Apple diverzifikovať svoje príjmy a zvyšovať svoju prítomnosť na trhu​​.

Firma zostáva jednou z najvýznamnejších technologických spoločností na svete, ktorá neustále posúva hranice inovácií a technologického pokroku. S pokračujúcim rastom v oblasti služieb, inováciami v nových produktových líniách a strategickým prístupom k expanzii do nových segmentov trhu má spoločnosť potenciál udržať si svoje dominantné postavenie aj v nasledujúcich rokoch.

Nezmeškajte druhý diel nášho seriálu „Investovanie do Big Tech spoločností“, kde sa podrobne pozrieme na ďalšiu vedúcu technologickú firmu. Ak vás už teraz zaujíma, ktoré firmy sú súčasťou tejto elite a chcete získať ich detailné informácie, kliknite na tento link a stiahnite si eBook Investovanie do Big Tech spoločností úplne zdarma!

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed rozhodol o výške sadzieb

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore