Apple si nás kúpil buybackom

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 3. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Apple neohúril, ale bol úspešný
Zdroj fotografie: pexels.com/Pixabay
vipdiscord

Apple reportoval kvartálne výsledky. Žiadnym spôsobom neohúril akcionárov svojimi výsledkami, aj keď v niektorých ukazovateľoch bol lepší, ako sa očakávalo. Jaroslav Brychta z XTB v komentári k výsledkom spomína osvedčenú taktiku. Ak sa nie úplne darí, je potrebné ohlásiť buybacky (spätné odkupy svojich akcií). To investorov poteší. Práve to sa aj v kontexte výsledkov stalo. Apple neohúril výsledkami, ale práve ohlásenými buybackmi.

Apple a štvrťročné výsledky

Spoločnosť Apple, známy líder v oblasti technológií a inovácií, ohlásila svoje finančné výsledky za druhý fiškálny kvartál roku 2024. Aj keď výsledky ukázali mierne prekonanie očakávaní Wall Street, celkové tržby spoločnosti klesli o 4% a predaj iPhonov klesol o 10 %. Napriek tomu, že sa Apple stretáva s výzvami v podobe poklesu predaja iPhonov, ohlásil rekordný odkup akcií v hodnote 110 miliárd USD, čo je najväčší v histórii spoločnosti.

Apple si nás kúpil. Zdroj: Youtube

Podľa finančných údajov dosiahli príjmy za iPhone 45,96 miliardy dolárov, čo je o niečo menej ako očakávaných 46 miliárd dolárov. Tržby z Macov vzrástli o 4 % na 7,5 miliardy dolárov, zatiaľ čo príjmy z iPadov poklesli o 17 % na 5,6 miliardy dolárov. Sekcia ďalších produktov, kde Apple zahrňuje predaj Apple Watch a AirPods, zaznamenala pokles o 10% na 7,9 miliardy dolárov. Naopak, divízia služieb bola svetlým bodom, s rastom o 14,2 % na 23,9 miliardy dolárov, čo naznačuje silný potenciál v oblasti predplatných služieb a digitálnych produktov.

Generálny riaditeľ Tim Cook poukázal na to, že predaje v druhom kvartáli trpeli v dôsledku náročného porovnania s minulým rokom, keď pandémia COVID-19 spôsobila meškanie predajov iPhone 14. Cook zdôraznil, že bez týchto 5 miliárd dolárov by sa tržby spoločnosti medziročne zvýšili. Apple očakáva, že predaje iPadov vzrastú v nasledujúcom kvartáli o dvojciferné percento a predpovedá, že divízia služieb bude naďalej rásť vysokou rýchlosťou.

Globálna spoločnosť

Globálna prítomnosť a konkurenčná dynamika V Číne, treťom najväčšom trhu spoločnosti, sa tržby znížili o 8 % na 16,37 miliardy dolárov, čo je však lepšie ako očakávaných 15,25 miliardy dolárov. Tento výsledok môže ukludniť obavy investorov o to, že by Apple strácal podiel na trhu voči miestnym konkurentom ako Huawei. Cook vyjadril optimizmus ohľadom Číny a zdôraznil, že predaje iPhonov v tejto krajine vzrástli, čo môže byť pre niektorých prekvapením.

Technologický gigant nedávno uviedol na trh svoju prvú veľkú novú kategóriu produktov po rokoch, virtuálnu realitu Vision Pro. Hoci sa očakáva, že sa bude predávať v nízkych množstvách v porovnaní s hlavnými produktovými radmi. Cook vyjadril vzrušenie z potenciálu tohto nového segmentu a naznačil, že na budúcotýždňovom podujatí o iPade a na konferencii vývojárov v júni plánuje spoločnosť predstaviť „veľké plány“.

Firma si napriek niektorým výzvam v podobe poklesu predaja iPhonov a celkových tržieb udržuje silnú pozíciu na trhu vďaka diverzifikácii do služieb a inovácií v produktoch. Plánovaný odkup akcií v hodnote 110 miliárd dolárov, najväčší v histórii spoločnosti, a optimistické vyhliadky na rast v oblasti služieb a nových technológií sú dôkazom dôvery vlastného vedenia v budúci rast a stabilitu spoločnosti. V tomto kontexte sa koncern javí ako robustná spoločnosť s pevným základom pre budúce inovácie a rast, čo by malo byť pre investorov povzbudzujúce.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Amazon exceluje

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore