Bitcoin: Prečo je Buffett taký skeptický?

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 16. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Buffett a Bitcoin si nerozumejú
Zdroj fotografie: shutterstock.com/photosince
vipdiscord

Bitcoin je milovaný alebo nenávidený. Tak je to aj v prípade jedného z najväčších investorov všetkých čias. Warren Buffett, ktorý je často označovaný za jedného z najúspešnejších investorov vôbec, vybudoval svoju povesť a bohatstvo na základe dôkladného pochopenia tradičných trhových základov. Ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Berkshire Hathaway Buffett dôsledne presadzuje hodnotové investovanie, pričom sa zameriava na spoločnosti so silnými základmi, spoľahlivými ziskami a konkurenčnými výhodami.

Bitcoin ako investícia

Skepticizmus Warrena Buffeta k Bitcoinu ostro kontrastuje s decentralizovanou digitálnou menou, ktorá zaujala novú generáciu investorov.

Tradičné hodnotové investície

Buffettova investičná filozofia je zakorenená v hmatateľnej hodnote. Je známy tým, že sa vyhýba odvetviam a technológiám, ktorým úplne nerozumie, čo ho viedlo k tomu, že sa vyhýba akciám špičkových technológií a špekulatívnym podnikom.

Jeho investičná stratégia sa prejavuje v dlhodobom držaní spoločností ako Coca-Cola, American Express a Apple – firiem s trvalými obchodnými modelmi a silnou ziskovosťou. Tento prístup priniesol v priebehu desaťročí mimoriadne výsledky a upevnil Buffettovu pozíciu finančného titana.

Bitcoin nemá vo Buffettovi priaznivca. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemá svoj účet na kryptomenovej burze, využi nasledujúci link:

V ostrom kontraste s Buffettovým stabilným a predvídateľným investičným štýlom predstavuje Bitcoin novú hranicu vo financiách – nestály, nepredvídateľný a poháňaný inovačným potenciálom.

Bitcoin, ktorý v roku 2009 spustila anonymná postava známa ako Satoshi Nakamoto, bol spočiatku výhradne záujmom technologických nadšencov a libertariánov. Odvtedy sa však stal globálnym fenoménom, ktorý spochybňuje tradičné finančné systémy a ponúka pohľad do budúcnosti peňazí.

Buffettov skepticizmus voči Bitcoinu je dobre zdokumentovaný. Známe je jeho prirovnanie k jedu na potkany a odmietol ho ako neproduktívne aktívum.

Buffett odmieta Bitcoin z rôznych dôvodov. Zdroj: Youtube

Z Buffettovho pohľadu Bitcoin nemá vnútornú hodnotu, pretože nevytvára zisk, nevypláca dividendy ani neposkytuje žiadnu užitočnosť, ktorú považuje za podstatnú pre rozumnú investíciu. Namiesto toho je jeho hodnota odvodená najmä od viery, že niekto iný zaň v budúcnosti zaplatí viac – koncept, ktorý Buffett spája so špekulatívnymi bublinami minulosti.

Bitcoin a jeho hodnota

Zástancovia tvrdia, že decentralizovaná povaha a obmedzená ponuka BTC z neho robia ideálne zabezpečenie proti inflácii a spoľahlivú zásobu hodnoty vo svete, kde centrálne banky tlačia peniaze bezprecedentným tempom.

Vyzdvihujú tiež jeho potenciál poskytovať finančné služby časti svetovej populácie, ktorá nemá prístup k bankovému systému a uľahčovať transakcie spôsobom, ktorý je rýchlejší, lacnejší a bezpečnejší ako tradičné bankové systémy.

Tento aspekt Bitcoinu je v súlade so širšími cieľmi finančnej inklúzie a posilnenia ekonomického postavenia.

Jedným z najvýraznejších aspektov vzostupu je jeho schopnosť spochybniť status quo. Na rozdiel od fiat mien, ktoré kontrolujú centrálne banky a vlády, Bitcoin funguje na decentralizovanej sieti počítačov.

Táto vlastnosť oslovuje tých, ktorí sa obávajú centralizovanej moci a potenciálu presahovania právomocí vlády. Okrem toho pseudonymný charakter Bitcoinu poskytuje úroveň súkromia, ktorá je v dobe digitálneho dohľadu čoraz vzácnejšia.

Hoci sa volatilita ceny tejto kryptomeny často uvádza ako nevýhoda, odráža aj dynamický a rýchlo sa vyvíjajúci charakter novej triedy aktív.

Ak ešte nemá svoj účet na kryptomenovej burze, využi nasledujúci link:

Inovácie v kryptomenovom priestore

Prvoprijímatelia a vizionári považujú túto nestálosť za súčasť procesu dozrievania, nevyhnutnú fázu na ceste k širšiemu prijatiu a stabilite.

Okrem toho rastúca integrácia Bitcoinu do hlavných finančných systémov naznačuje rastúce uznanie jeho potenciálu ako legitímneho a hodnotného aktíva.

Integrácia finančných inovácii

Finančný svet nie je statický a perspektívy sa môžu vyvíjať. Niektorí z Buffettových najdôveryhodnejších spolupracovníkov, ako napríklad Charlie Munger, zdieľajú jeho pohŕdanie Bitcoinom.

Bitcoin ako platidlo vo Švajčiarsku. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemá svoj účet na kryptomenovej burze, využi nasledujúci link:

Napriek tomu ho iní predstavitelia širšieho finančného odvetvia začali integrovať do svojich portfólií a služieb. Veľké finančné inštitúcie teraz ponúkajú produkty súvisiace s Bitcoinom a niektoré krajiny dokonca skúmajú jeho použitie ako zákonného platidla.

Buffettov opatrný postoj  môže odrážať jeho hlboko zakorenené investičné zásady, ale tiež zdôrazňuje širšiu výzvu prispôsobovania sa rýchlym technologickým zmenám.

Hoci sa naďalej spolieha na časom overené stratégie, trhové prostredie sa mení spôsobom, ktorý je ťažké ignorovať. Vzostup Bitcoinu napriek jeho volatilite a rizikám naznačuje, že nové formy hodnoty a investícií získavajú na sile.

Keďže Bitcoin naďalej dozrieva, jeho úloha vo finančnom ekosystéme bude pravdepodobne naďalej predmetom intenzívnych diskusií, pričom Buffettova opatrnosť bude protiváhou optimizmu jeho zástancov. Budúcnosť financií môže závisieť od schopnosti integrovať tieto rôzne prístupy a využiť silné stránky tradičných aj inovatívnych finančných modelov.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (17. 6. – 23. 6. 2024)

Chceš vedieť o kryptomenách viac do hĺbky?

Ak ťa zaujímajú kryptomeny a rád by si sa stal traderom alebo jednoducho len nakúpil nejaké mince v tomto bull markete, tak sa pridaj do VIP skupiny Trader 2.0.
Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.
Vďaka nášmu magazínu máš dokonca zľavu -10% na všetky VIP členstvá. Stačí zadať v nákupnom košíku ,,IVV10″ a zľava sa ti sama aplikuje.

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore