Bitcoin: Čo je to a prečo je taký populárny

Bitcoin a kryptomeny začínajú byť témou aj rozhovorov bežných ľudí, ktorí sa o investovanie nezaujímajú. Je to neklamný znak jeho zvyšujúcej sa miery adopcie, nie len retailovými klientmi, ale aj veľkými inštitúciami. Za svoju krátku existenciu dokázal podstatne ovplyvniť finančný systém a stal sa aj súčasťou tradičných financií. A to v podobe viacerých spotových ETF fondov obchodovaných na burzách v Spojených štátoch amerických. Jeho budúcnosť je otvorená. Podľa miery adopcie a akceptácie z Bitcoinu môže byť v pomerne krátkom čase globálne uznávaná forma platidla a takisto uchovávania hodnoty. 

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 10. apríla 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin je prvou a najhodnotnejšou kryptomenou
vipdiscord

Bitcoin, zaznávaný aj obdivovaný. V tomto texte si vysvetlíme, čo to vlastne je. Je základom celého kryptomenového biznisu a kryptomien vo všeobecnosti a aj napriek tomu o ňom mnoho ľudí ani netuší. Určitá časť pozná termín, ale nedokáže ho zodpovedajúco definovať. Ak chcete vedieť úplne presne, čo Bitcoin je, základ toho vám poskytne práve uvedený text. Venujeme sa rôznym aspektom tejto kryptomeny.

Definícia Bitcoinu

Bitcoin (označovaný aj tickerom BTC) je digitálna mena, ktorá bola navrhnutá s cieľom pôsobiť ako médium výmeny nezávislé na centrálnych autoritách, eliminujúc tak potrebu tretích strán v finančných transakciách. Tento systém umožňuje odmeňovanie ťažiarov (minerov) za overovanie transakcií v rámci blockchainu,. Bitcoin je kreovaný tak, že je prístupný na nákup cez rôzne kryptomenové burzy, ale aj peer-to-peer.

Bitcoin bol odhalený verejnosti v roku 2009. Jeho tvorcom je entita pod pseudonymom Satoshi Nakamoto. Rýchlo sa stal populárnou kryptomenou a bol vlastne priekopníkom pre vývoj mnohých ďalších digitálnych mien. Hlavnými charakteristikami BTC sú generovanie a distribúcia prostredníctvom decentralizovaného účtovníctva známeho ako blockchain, a bezpečnosť podporovaná rozsiahlosťou jeho siete.

História Bitcoinu začala písať v auguste 2008 registráciou domény Bitcoin.org Satoshi Nakamotom a Martti Malmim. O niekoľko mesiacov neskôr, Nakamoto oznámil vývoj systému elektronickej hotovosti Bitcoin ako plne decentralizovanej, peer-to-peer platobnej siete bez potreby dôveryhodnej tretej strany. Prvý BTC blok, známy ako Genesis, bol vyťažený 3. januára 2009, symbolicky spájajúc jeho vznik s finančnou krízou, odkazujúc na článok o záchrannom balíčku pre banky.

Ťažba Bitcoinu je nastavená tak, aby odmeny za blok, počínajúc počiatočnými 50 BTC v roku 2009, boli každých 210 000 blokov znižované na polovicu. Tento mechanizmus halvingu bol naposledy realizovaný v máji 2020, keď sa odmena znížila na 6,25 BTC. Predpokladá sa, že ďalšie zníženie o polovicu nastane v apríli roku 2024, teda v čase písania tohto článku. Odmena sa halvingom znižuje na 3,125 BTC.

Hlavné aspekty

Jedinečným aspektom Bitcoinu je jeho deliteľnosť až na osem desatinných miest, čo umožňuje transakcie v malých množstvách. Táto jednotka je známa ako satoshi, ktorá predstavuje 100 milióntinu 1 BTC. Rozvoj tejto oblasti pokračoval s vydaním prvej verzie softvéru v januári 2009 a následným začiatkom ťažby. Práve to znamenalo oficiálny štart tejto revolučnej digitálnej meny.

Bitcoinový blockchain predstavuje technológiu záznamu transakcií ako formy digitálnej meny, ktorá umožňuje používateľom poslať frakcie Bitcoinu ako platbu za tovary alebo služby. Hoci používanie prvej kryptomeny ako meny môže byť relatívne priamočiare. Komplexnosť spočíva v porozumení technológie stojacej za tým.

Blockchain BTC je v podstate distribuovaná účtovná kniha, teda databáza, kde sú informácie zabezpečené a vzájomne prepojené pomocou kryptografických metód. Povaha blockchainu znamená, že informácie sú uchovávané na viacerých počítačoch po celom svete, namiesto toho, aby bola centralizovane uložená na jednom serveri. Túto sieť udržiavajú a spravujú automatizované programy, ktoré zabezpečujú jej správne fungovanie.

Jednotlivé bloky v blockchaine možno prirovnať k bunkám v tabuľke obsahujúcich hlavičku bloku, počet transakcií v bloku a samotné transakcie. Hlavička bloku zahŕňa informácie ako sú:

  • verzia softvéru,
  • hash predchádzajúceho bloku,
  • Merkle root (kombinovaný hash všetkých transakcií v bloku),
  • časová pečiatka,
  • cieľ obtiažnosti a
  • nonce, čo je unikátne číslo použité na nájdenie správneho hashu a otvorenie nového bloku.

Štruktúra blockchainu vytvára reťazec zašifrovaných blokov súvisiacich s predchádzajúcimi, čím sa formuje nepretržitý reťazec od prvého bloku. Tento proces šifrovania a spojovania dát medzi blokmi je dôvodom, prečo sa účtovná kniha nazýva blockchain. A zároveň je to dôvod jeho dôveryhodnosti. Týmto spôsobom Bitcoin rieši základný problém internetového priestoru, ktorým je dôveryhodnosť.

Čo je to Bitcoin. Zdroj: Youtube

Pre šifrovanie údajov uložených na blockchaine používa hashovací algoritmus SHA-256, ktorý transformuje transakčné dáta do 256-bitového (78-miestneho) hexadecimálneho čísla, ktoré obsahuje všetky relevantné informácie o transakcii a súvisiacich blokoch. Tento algoritmus zabezpečuje, že údaje uložené v blockchaine sú chránené a prakticky nemožno ich zmeniť alebo falšovať, čím sa zvyšuje bezpečnosť a dôvera v systém.

Ťažba Bitcoinu

Ťažba Bitcoinu predstavuje proces overovania a zaznamenávania transakcií v sieti, kde ťažiari súťažia o vytvorenie nového bloku prostredníctvom riešenia kryptografických hádaniek. V úvodných fázach bolo možné efektívne ťažiť pomocou osobného počítača. Avšak, s rastúcou popularitou prvej kryptomeny a príchodom viacerých ťažiarov sa šance na úspešnú ťažbu pre jednotlivca výrazne znížili.

Mining sa stal extrémne konkurenčným, pričom celá sieť teraz generuje približne 560 kvintiliónov hashov za sekundu. Na porovnanie, osobný počítač s najnovším hardvérom môže generovať približne 100 megahašov za sekundu. Preto sú šance na úspech pri individuálnej ťažbe veľmi nízke v porovnaní s výkonom špecializovaných ASIC zariadení, ktoré môžu dosiahnuť viac ako 300 biliónov hashov za sekundu. Tieto čísla sa pravidelne menia s postupným progresom technológií.

Jednou z možností, ako sa stať úspešným ťažiarom, je pridanie sa k ťažobnému fondu (angl. pool), kde sa výpočtový výkon viacerých ťažiarov kombinuje. Dôvodom je snaha efektívne konkurovať veľkým ťažobným farmám. Pridaním sa k takémuto fondu môže ťažiar zvýšiť svoje šance na získanie odmeny. Táto odmena je následne podľa pravidiel rozdelená medzi všetkých členov fondu, čo vedie k menšiemu zisku pre jednotlivca.

Ak máte dostatočné finančné prostriedky, môžete investovať do ASIC minerov, ktoré sú špeciálne navrhnuté na ťažbu BTC. Nové ASIC zariadenia môžu stáť niekoľko tisíc dolárov, pričom existuje možnosť kúpy použitých zariadení. Tie pochádzajú od ťažiarov, ktorí aktualizujú svoje systémy. Kúpa ASIC minerov vyžaduje zváženie dodatočných nákladov, ako sú elektrina a chladenie.

Pri výbere ťažobného softvéru a fondu je dôležité urobiť dôkladný výskum, zvážiť výšku poplatkov a spôsob vyplácania odmien. Medzi známe ťažobné programy patrí CGMiner a BFGMiner, zatiaľ čo populárne fondy zahŕňajú Foundry Digital, Antpool a F2Pool. Prípadne Braiins Pool z Českej republiky.

Nákup Bitcoinu

Pre tých, ktorí preferujú obchodovanie namiesto ťažby, je možné Bitcoiny kúpiť na kryptomenových burzách. Kúpa BTC je prirodzene prístupná aj pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť kúpiť celý Bitcoin, keďže na burzách je možné nakupovať jeho časti.

Burzy ako Coinbase umožňujú financovanie účtu prostredníctvom bankového prevodu alebo platobných kariet. Nákup BTC v súčasnosti ponúkajú nasledujúce veľké a overené kryptoburzy:

Binance

Najväčšia kryptoburza sveta. Ponúka aj menšie mince, často realizuje akcie pre klientov, ponúka staking a klienti môžu napríklad získať kryptomeny zdarma aj za vzdelávanie.

Bybit

Bybit je kvalitnou burzou, ktorá sa profiluje predovšetkým pre kvalitné služby pre traderov.

Bitget

Klasická kryptoburza s veľkým množstvom malých mincí vo svojej ponuke. Príjemné užívateľské prostredie a intuitívne ovládanie. Zaradená medzi top 20 najdôveryhodnejších kryptobúrz na svete.

MEXC

Klasická kryptoburza s veľkým množstvom malých mincí vo svojej ponuke. Pôsobí na trhu od roku 2018. Zaradená medzi top 20 najdôveryhodnejších kryptobúrz na svete.

Dôležitou cestou pre nákup BTC v súčasnosti sú aj zmenárne. Ako príklad uveďme spoľahlivú českú kryptoburzu – Anycoin, ktorá ponúka napríklad aj firemné účty spravidla schválené do jedného dňa.

Jednou z možností je v súčasnosti aj nákup Bitcoinu prostredníctvom tradičnej burzy vo forme ETF fondu. Túto možnosť v podobe niekoľkých Bitcoin ETF ponúka napríklad aj XTB.

Vlastnosti Bitcoinu

Bitcoin, navrhnutý ako decentralizovaný spôsob platby peer-to-peer. Rozširuje svoje využitie nad rámec pôvodného zámeru vďaka rastúcej hodnote, konkurencii z iných blockchainov a kryptomien, a vývoju technológií podporujúcich jeho blockchain.

Na používanie Bitcoinu je nevyhnutná kryptomenová peňaženka, ktorá slúži ako rozhranie k blockchainu a uchováva súkromné kľúče potrebné pre transakcie. BTC je prijímaný ako platba za rôzne tovary a služby u viacerých predajcov a poskytovateľov služieb. Fyzické obchody prijímajúce Bitcoin obvykle informujú zákazníkov pomocou nápisu na prevádzke.

Využívajú na to špecifické hardvérové terminály alebo digitálne adresy pre spracovanie transakcií, často cez QR kódy. Online obchody zase pridávajú možnosť platby Bitcoinom k tradičným metódam ako sú kreditné karty alebo PayPal. Platby prostredníctvom kryptomien ponúka napríklad aj jeden z najväčších obchodných reťazcov – Alza.

Prilákal investorov a špekulantov svojou rastúcou popularitou. Od svojho vzniku až do roku 2017, kedy jeho cena prvýkrát prekročila 1000 dolárov, sa vytvoril aktívny trh na kryptomenových burzách. Vytvorená infraštruktúra umožňuje jednoduché obchodovanie. Po dosiahnutí historického maxima okolo 69 000 USD v novembri 2021, cena kolísala, pričom v marci 2022 dosiahla 47 454 USD a v novembri klesla na 15 731 USD. V roku 2024 po schválení Bitcoin spot ETF cena opäť vystúpala na nové maximá nad 73 000 dolárov.

Cena Bitcoinu, ako je z toho vidieť, je veľmi volatilná a tendencie na trhu často odrážajú všeobecné trhové trendy. Ale s prehnanými výkyvmi. Napríklad, na konci roku 2019 bol ocenený na 7 167,52 USD, a do konca nasledujúceho roka sa jeho hodnota zvýšila o viac ako 300 % na 28 984,98 USD. Po dosiahnutí rekordného maxima 69 000 USD v novembri 2021 cena opäť klesla.

Bitcoinové investície nesú riziká podobné iným finančným aktívam, ale sú zvlášť citlivé na spravodajské udalosti, čo môže viesť k výrazným cenovým výkyvom. Investori často „obchodujú so správami“, čo vysvetľuje fluktuácie cien reagujúce na kľúčové udalosti. Preto je dôležité byť si vedomý potenciálnej volatilnosti a rizík spojených s investovaním.

Riziká

Nákup a používanie BTC ako investičného aktíva narastá napriek jeho potenciálu fungovať ako prostriedok výmeny. Táto digitálna mena prináša so sebou špecifické riziká v dôsledku svojej neuchopiteľnej hodnoty a digitálnej povahy. Regulačné orgány, vrátane Komisie pre cenné papiere a burzu (SEC), Úradu pre reguláciu finančného priemyslu (FINRA), a Úradu na ochranu spotrebiteľa pre finančnú ochranu (CFPB), vydali varovania súvisiace s rizikami investovania do tohto aktíva.

Medzi hlavné riziká patrí:

  • Regulačné riziko: Neistota v súvislosti s budúcou reguláciou kryptomien môže ovplyvniť ich dlhodobú udržateľnosť a likviditu. K aprílu 2024 Bitcoin nie je považovaný za cenný papier, avšak táto klasifikácia by sa v budúcnosti mohla zmeniť.
  • Bezpečnostné riziko: Väčšina užívateľov Bitcoinov nakupuje a predáva prostredníctvom online búrz kryptomien, ktoré sú náchylné na útoky hackerov, malvér a prevádzkové chyby.
  • Poistné riziko: BTC a ďalšie kryptomeny nie sú kryté Securities Investor Protection Corporation (SIPC) ani Federálnou spoločnosťou pre poistenie vkladov (FDIC), hoci niektoré burzy ponúkajú poistenie cez tretie strany proti systémovým zlyhaniam alebo kybernetickým útokom. Niektoré hotovostné vklady môžu byť kryté FDIC „pass-through“ poistením.
  • Riziko podvodu: Napriek bezpečnostným opatreniam inherentným blockchain technológii existuje priestor pre podvodné aktivity.
  • Trhové riziko: Hodnota Bitcoinu je veľmi volatilná, čo vedie k výrazným cenovým výkyvom vplyvom trhových udalostí alebo spravodajstva.
  • Regulačné snahy: Regulačné úsilie v USA je zamerané na zavedenie pravidiel pre BTC, pričom sa snaží nenarušiť rast a ekonomický potenciál tohto odvetvia. Európska komisia implementovala v roku 2023 legislatívu o trhoch s kryptomenami, ktorá zaviedla reguláciu kryptomien v EÚ. A to pod súhrnným názvom MiCa (Markets in Crypto Assets, Trhy s kryptoaktívami). Naopak, India v decembri 2023 prijala opatrenia proti niektorým kryptomenovým burzám a odmieta akékoľvek legislatívne zmeny týkajúce sa Bitcoinu a iných kryptomien.

Zhrnutie

Investovanie do Bitcoinov teda prináša výzvy v podobe rôznych rizík, od bezpečnostných po regulačné. Zatiaľ čo trh ponúka príležitosti, je dôležité podniknúť dôkladný výskum a zvážiť potenciálne riziká pred uskutočnením investície.

Ťažba Bitcoinu je proces, ktorý vyžaduje, aby ťažobná sieť overila blok, čo trvá približne 10 minút. Aktuálna odmena za blok je 6,25 BTC, od apríla 2024 je to už však len 3,125. Toto periodické znižovanie odmeny je navrhnuté tak, aby kontrolovalo množstvo Bitcoinov v obehu a postupne sa blížilo k maximálnej hranici 21 miliónov.

Investovanie do Bitcoinu je subjektívne a závisí od individuálnej finančnej situácie, investičných cieľov a tolerancie rizika. Krátka a volatilná investičná história núti potenciálnych investorov, aby sa pred investovaním poradili s finančnými odborníkmi a zvážili, či Bitcoin zapadá do ich investičného portfólia.

Bitcoin je dôležitou investičnou alternatívou
Bitcoin je dôležitou investičnou alternatívou. Zdroj: pexels.com/Worldspectrum

Bitcoin generuje zisk pre ťažiarov, ktorí sú odmeňovaní za overovanie a otváranie nových blokov. Ďalej, môžu byť vymieňané za tradičné fiat meny na rôznych kryptomenových burzách, umožňujúc investorom a špekulantom zarábať na kolísavých cenách. Dobrou alternatívou sú aj zmenárne.

V súčasnosti je v obehu približne 19,64 milióna BTC a zostávalo vyťažiť približne 1,36 milióna BTC. Toto číslo podčiarkuje obmedzenú ponuku tohto aktíva, čo je kľúčový aspekt jeho hodnoty.

Bitcoin, ako prvá kryptomena, ktorá bola verejnosti predstavená, získal značnú popularitu a jeho technológia blockchain našla širšie uplatnenie. Investovanie do Bitcoinu môže byť prístupné, no je dôležité dôkladne zvážiť všetky riziká spojené s takou volatilnou a novou triedou aktív. Ako pri akejkoľvek investícii, dôkladná analýza a zváženie vlastných finančných cieľov a tolerancie k riziku sú kľúčové pred rozhodnutím investovať do BTC.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Rozhovor týždňa: Nehnuteľnosti v Albánsku sú obrovskou investičnou príležitosťou

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore