Bitcoin ETF zaznamenali veľké odlivy, karta sa však otáča

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 2. júla 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin ETF stagnuje
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Mongta Studio
vipdiscord

Uplynulý týždeň a predchádzajúce obdobie predstavovali pre Bitcoin ETF kótované na burze v USA množstvo odlivov. Stratili viac ako 900 miliónov USD. Z údajov sledovaných spoločnosťou SoSoValue vyplýva, že 11 kótovaných ETF prišlo o viac ako 140 miliónov USD pri objeme obchodovania 1,1 miliardy USD. Tieto údaje sú sledované spätne, nie sú úplne aktuálne k dnešnému dňu. To je jediná prekážka pri analýze vývoja týchto fondov. V každom prípade odlivy pôsobia aj na cenu Bitcoinu.

Bitcoin ETF stagnujú

GBTC spoločnosti Grayscale – ktorý od svojej januárovej konverzie na Bitcoin ETF zaznamenal prevažne outflow – viedol odliv vo výške 53 miliónov USD, nasledovaný FBTC spoločnosti Fidelity vo výške 51 miliónov USD. IBIT spoločnosti BlackRock, najväčší Bitcoin ETF podľa držaných aktív, bol jediným produktom, ktorý zaznamenal čistý prílev vo výške 1 milióna USD. Ostatné produkty zaznamenali nulový čistý prílev alebo odliv. Situácia sa po viacerých obchodných dňoch otočila a koncom týždňa sme zaznamenali aj prílev prostriedkov.

V každom prípade predchádzajúca séria odlivov bola veľmi negatívna. Takýto odliv je najhorší od konca apríla, keď v obchodných transakciách od 24. apríla do 2. mája došlo k celkovému čistému odlivu 1,2 miliardy USD. Odvtedy sa prílev zvýšil a počas nasledujúcich 19 dní obchodovania produkty pridali viac ako 4 miliardy USD – predtým, ako sa 10. júna začala prebiehajúca záplava odlivu.

Ak ešte nemáš svoju kryptoburzu, využi nasledujúci link a prispej tak na chod tohto magazínu, aby si mal vždy čerstvé informácie:

Najväčší čistý odlev zaznamenali minulý týždeň kryptoinvestičné produkty so sídlom v USA, a to v celkovej hodnote 475 miliónov USD. Významné čisté odlivy boli zaznamenané aj v Kanade, Nemecku a Hongkongu. Fondy Bitcoin ETF so sídlom v Brazílii a Švajčiarsku však spravovali čisté prílevy v hodnote 48,5 milióna USD a 39 miliónov USD.

Aj investičné produkty založené na ETH zaznamenali celosvetovo čistý odliv vo výške 58 miliónov USD, a to aj napriek tomu, že minulý týždeň došlo k posunu v registračných dokumentoch S-1 potenciálnych emitentov na Komisii pre cenné papiere a burzy pred plánovaným dátumom uvedenia na trh 2. júla.

Bitcoin ETF reaguje aj na správy Fedu. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš svoju kryptoburzu, využi nasledujúci link a prispej tak na chod tohto magazínu, aby si mal vždy čerstvé informácie:

Skutočná korekcia

Rad altcoinov však tento trend nenasledoval: produkty založené na Solane, Litecoine a Polygone zaznamenali čistý prílev 2,7 milióna USD, 1,3 milióna USD a 1 milión USD, čo naznačuje, že investori videli v slabosti altcoinového trhu príležitosť na nákup.

Ceny BTC v posledných týždňoch vo všeobecnosti utrpeli v súvislosti s predajmi v hodnote 1 miliardy USD od veľkých držiteľov, silným dolárom a silným trhom technologických indexov v USA.

Analytik spoločnosti CoinShares James Butterfill uviedol, že na pozadí čistého odlivu z amerických spotových ETF na Bitcoin je reakcia na pesimizmus investorov v súvislosti so znížením úrokových sadzieb zo strany Fedu v tomto roku. Dodal, že ďalšie odlivy naznačujú, že „prebieha skutočná korekcia“.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)

Chceš vedieť o kryptomenách viac do hĺbky?

Ak ťa zaujímajú kryptomeny a rád by si sa stal traderom alebo jednoducho len nakúpil nejaké mince v tomto bull markete, tak sa pridaj do VIP skupiny Trader 2.0.
Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.
Vďaka nášmu magazínu máš dokonca zľavu -10% na všetky VIP členstvá. Stačí zadať v nákupnom košíku ,,IVV10″ a zľava sa ti sama aplikuje.

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore