Bitcoin ETP na burze v Londýne

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 3. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin ETP na burze v Londýne
Zdroj fotografie: shutterstock.com/ZGPhotography
vipdiscord

Prvé Bitcoin ETP (Exchange-Traded Products) sa začali obchodovať na Londýnskej burze cenných papierov po tom, ako získali súhlas Britského finančného úradu (FCA: Financial Conduct Authority). Správcovia aktív WisdomTree a 21Shares tento týždeň v Londýne uviedli ako prví svoje BTC ETP. Len minulý týždeň dal pritom úrad zelenú kótovaniu bitcoinových dlhopisov (ETN: Exchange Traded Notes) na burze.

Zatiaľ pre inštitucionálnych investorov

Spoločnosť 21Shares uviedla na burzu dva bitcoinové produkty: 21Shares Bitcoin ETN (ABTC) a 21Shares Bitcoin Core ETN (CBTC). Spoločnosť WisdomTree medzitým uviedla na trh svoj fyzický BTC ETN (BTCW).

Bitcoin ETP na londýnskej burze
Bitcoin ETP na londýnskej burze. Zdroj: 21Shares

Všetky ETN poskytujú expozíciu voči cene BTC. V súčasnosti sú prístupné len profesionálnym investorom podľa pravidiel FCA. Zmenou hry v Spojenom kráľovstve však bude, keď sa zruší zákaz obchodovania pre retailových investorov. V súčasnosti totiž platí pre nich zákaz obchodovania s ETN na BTC a ETH.

Tento postoj je v ostrom kontraste s burzami vo väčšine kontinentálnej Európy, ako aj v Austrálii, Brazílii, Kanade, Hongkongu a USA, ktoré ponúkajú krypto ETP retailovým aj inštitucionálnym investorom.

Spotové Bitcoin ETF kótované na burze v USA sa už môžu pochváliť celkovými aktívami vo výške 50 miliárd USD, napriek tomu, že boli spustené len v januári. Pritom podľa regulačných dokumentov približne 80 % z nich vlastnia retailoví investori. 

Bitcoin ETP

Je známe, že rad ďalších správcov krypto ETP, vrátane spoločností ETC Group a CoinShares, podal žiadosť o kótovanie nástrojov londýnskej burze.

„Schválenie prospektu našich krypto ETP zo strany FCA je významným krokom vpred pre odvetvie a profesionálnych investorov so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorí sa chcú vystaviť tejto triede aktív,“ povedal Alexis Marinof, vedúci európskeho oddelenia spoločnosti WisdomTree, ktorá celosvetovo spravuje 111 miliárd USD.

Dobehne Londýn svet?

„Zatiaľ čo profesionálni investori so sídlom v Spojenom kráľovstve mohli alokovať do krypto ETP prostredníctvom zahraničných búrz, čoskoro budú mať pohodlnejší prístupový bod. Schválenie FCA v tomto smere by mohlo viesť k väčšiemu inštitucionálnemu prijatiu tejto triedy aktív, keďže mnohí profesionálni investori nemohli získať expozíciu voči Bitcoinu a iným kryptomenám z dôvodu regulačných obmedzení a neistoty,“ dodal.

Bitcoin ETP v Londýne. Zdroj: Youtube

Tohtotýždňový debut sa teda stal míľnikom pre prijatie Bitcoinu aj pre ambície Londýna stať sa centrom digitálnych aktív. Ostatné veľké finančné centrá ako USA, Európa a Hongkong už ponúkajú regulované bitcoinové fondy a tlačia na FCA, aby ich dobehol.

Spoluzakladateľka spoločnosti 21Shares Ophelia Snyder zdôraznila: „Spojené kráľovstvo je jedným z najhlbších a najlikvidnejších kapitálových trhov na svete.“ FCA však pristupuje k otvoreniu svojho trhu postupne.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (3. 6. – 9. 6. 2024)

Chceš vedieť o kryptomenách viac do hĺbky?

Ak ťa zaujímajú kryptomeny a rád by si sa stal traderom alebo jednoducho len nakúpil nejaké mince v tomto bull markete, tak sa pridaj do VIP skupiny Trader 2.0.
Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.
Vďaka nášmu magazínu máš dokonca zľavu -10% na všetky VIP členstvá. Stačí zadať v nákupnom košíku ,,IVV10″ a zľava sa ti sama aplikuje.

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore