Bitcoin zažije parabolu alebo pokles. Údaje hovoria jasnou rečou

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 13. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin dostáva zmiešané signály
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Memory Stockphoto
vipdiscord

Vzhľadom na skutočnosť, že Bitcoin sa už niekoľko dní drží v pásme 66 000 – 71 000 dolárov, pozitívne signály zo širšej kryptoekonomiky naznačujú, že sa možno začína býčí trh. A to aj napriek súčasnému prepadu. Cene BTC sa darí, odkedy v polovici marca dosiahla nové historické maximum. Dlhé obdobie stabilného rastu vyvrcholilo v čase, keď priestorom kolovali dve rôzne bubliny: schválenie ETF od americkej SEC v januári a halving v apríli. Marec bol zdanlivo prirodzeným bodom, keď býčie nálady okolo týchto dvoch položiek dosiahli svoj vrchol, keďže začínajúce odvetvie ETF malo sériu výziev a investičné doláre mali tendenciu byť konzervatívne pri halvingu.

Bitcoin tvorí range

Napriek tomu, že cena Bitcoinu v máji na chvíľu zaostala, zotavila sa a vytúženú hranicu 70 tisíc USD si udržala niekoľko dní. Napokon však spadla na súčasné úrovne. Teraz, keď sa Bitcoinu podarilo niekoľko dní udržať na úrovni blízkej jeho historickým maximám, v komunite opäť rastú špekulácie, že sa pravdepodobne čoskoro objaví býčí trh.

Nakoľko sú tieto tvrdenia dôveryhodné? Aký veľký cenový skok je pravdepodobný a v akom časovom horizonte? Aké sú základné ekonomické faktory, ktoré prispievajú k súčasnému úspechu kryptomeny? Aký druh nebezpečných faktorov na trhu by mohol tieto nádeje prerušiť? Všetky tieto a ďalšie otázky sú veľmi dôležité pre vytvorenie akejkoľvek zmysluplnej predpovede. Hoci nie je možné úplne predpovedať tak chaotické aktívum, existuje niekoľko kľúčových skutočností, na ktoré sa môžeme pozrieť, aby sme tieto optimistické predpovede posúdili.

Ak ešte nemáte účet na kryptomenovej burze, využite nasledujúci link:

Faktory ovplyvňujúce cenu Bitcoinu

Predovšetkým, viacerým veľkým odvetviam, ktoré sú úzko prepojené s úspechom Bitcoinu, sa v súčasnosti darí veľmi dobre. Začiatkom júna zaznamenali bitcoinové ETF „druhú vlnu“ prílevu, pričom čistý prílev v celom odvetví dosiahol 880 mil. USD. To predstavuje nielen najvyšší jednodňový prílev od marca, keď bola hodnota Bitcoinu na historickom maxime, ale aj druhý najvyšší deň obchodovania ETF vôbec. Cena ETF a samotná hodnota Bitcoinu sú veľmi úzko prepojené. Hoci priama korelácia medzi nimi nie je; napriek tomu sa historický cenový rekord stal deň po tomto marcovom rekorde ETF. Takže táto súčasná rally ETF je veľmi povzbudivá už len z tohto hľadiska, a to aj napriek tomu, že práve posledné dni zaznamenali analytici odlivy.

Trh s ETF nie je jediným blízkym Bitcoinu, ktorému sa darí.

Zmeny u ťažiarov

Jednoznačným bodom v prospech tejto kryptomeny je rally, ktorú momentálne prežívajú akcie ťažobných spoločností. Aprílový halving bol napriek všetkým prípravám pre toto odvetvie stále výrazným utrpením, keďže príjmy z ťažby sa všetkým zo dňa na deň znížili na polovicu. V nasledujúcich mesiacoch sa popredné firmy vyrovnávali s novými podmienkami na trhu prostredníctvom niekoľkých zásadných reorganizácií. Podniky nielenže pracujú na modernizácii svojich zariadení a infraštruktúry, ale hľadajú aj alternatívne zdroje príjmov, aby si udržali stabilný príjem bez ohľadu na ťažobný priemysel.

Niektorí vedúci predstavitelia však hľadajú aj tretí kľúčový aspekt reorganizácie, a to vo forme fúzií a akvizícií. Začiatkom júna sa uskutočnili pokusy o niekoľko významných fúzií, do ktorých sa zapojili lídri v odvetví, ako napríklad Riot Platforms a Core Scientific, hoci žiadna z nich nebola celkom úspešná. Napríklad spoločnosť Core Scientific nakoniec podpísala niekoľko 12-ročných zmlúv so spoločnosťou CoreWeave, ale odmietla následnú ponuku na odkúpenie zo strany svojho nového partnera. Hoci sa tieto fúzie neuskutočnili, vliali do vody kvapky krvi, ktoré môžu pritiahnuť rôznych „žralokov“.

Titani tradičného finančníctva ako banka JPMorgan získali nový záujem o posudzovanie možných odkupov v podhodnotenom ťažobnom priemysle. Táto vlna humbugu paradoxne viedla k tomu, že „podhodnotené“ akcie po správach o neúspešných výkupoch prudko stúpli na hodnote. Poprední ťažobní podnikatelia sa síce stále trochu trápia v prostredí po halvingu, ale Bitcoin je špecifický biznis, v ktorom mediálne nadšenie môže zmeniť dočasné zisky na základ úspechu. Rastúce akcie ťažiarov sú tak pre Bitcoin celkovo len prínosom.

Bitcoin podľa predpokladov porastie. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáte účet na kryptomenovej burze, využite nasledujúci link:

Úrokové miery svetových ekonomík

Hoci sú úspechy týchto odvetví určite povzbudzujúce, skutočný klenot v korune Bitcoinu v súčasnosti pochádza zo širšieho vývoja globálnej ekonomiky.

Napríklad niekoľko faktorov, ako je likvidita svetových mien a investičné modely, sú veľmi podobné niektorým predchádzajúcim úspechom Bitcoinu, a takéto veci sú pre investorov do Bitcoinu vždy upokojujúce. Konkrétnejšie dôkazy o ziskoch môžeme nájsť v znižovaní sadzieb v niekoľkých popredných ekonomikách.

Kanadská centrálna banka 5. júna prvýkrát po štyroch rokoch znížila úrokové sadzby a Bitcoin v rovnakom čase zaznamenal zodpovedajúci cenový skok. Zníženie sadzieb je pre Bitcoin vo všeobecnosti dobré, pretože podporuje rizikové investície a zvyšuje ponuku fiat meny. Likvidita vo svete fiat mien vo všeobecnosti smeruje k investíciám do Bitcoinu.

Kanadská centrálna banka sa pred znížením sadzieb odvolávala na faktory, ako je rastúca inflácia, a príslušné finančné orgány v USA aj v Európskej únii tieto názory potvrdili.

Tieto ekonomiky sú oveľa väčšie ako kanadská a obe sú silne ponorené do globálneho trhu s Bitcoinom, takže prirodzene bolo veľmi ľahké robiť pozitívne predpovede. Európska centrálna banka sa nasledujúci deň zaviazala k vlastnému zníženiu sadzieb a predpokladá sa, že USA ju budú s veľkou pravdepodobnosťou nasledovať. Analytici z agentúry Bloomberg označili úspech Bitcoinu v najbližšom období kvôli týmto faktorom prakticky za vopred istý, keďže každý predchádzajúci trend v histórii Bitcoinu poukazuje na tieto zníženia sadzieb ako na pozitívne faktory.

Súvisiace riziká

Napriek tomu nie je úspech Bitcoinu absolútne zaručený. Existuje niekoľko potenciálnych rizík, ktoré boli identifikované ako budúce prekážky. Po prvé, hoci sa cena už niekoľko dní drží stabilne okolo 70 tisíc USD, obchodníci si všimli úroveň tuhého cenového odporu na hranici 72 tisíc USD. Od polovice marca sa cena niekoľkokrát priblížila k tejto méte, avšak jej prelomenie predstavuje zjavný psychologický blok pre niektorých obchodníkov.

Ak ešte nemáte účet na kryptomenovej burze, využite nasledujúci link:

Ak sa tomuto digitálnemu aktívu nepodarí po niekoľkých dňoch prekročiť túto hranicu, môže to otupiť celkovú dynamiku. Ďalším bodom, ktorý treba vziať do úvahy, je skutočnosť, že 100 % dlhodobých obchodníkov, teda tých, ktorí držia Bitcoin dlhšie ako päť a pol mesiaca, je v súčasnosti z tejto investície v čiernych číslach.

Takéto údaje sú pravdepodobnou príčinou strachu FOMO (Fear Of Missing Out), ktorý môže spôsobiť, že sa investori budú správať veľmi nepredvídateľne. Stiahnutie z trhu zo strany niektorých obchodníkov sa môže nakoniec zväčšiť nad svoje pôvodné rozmery. Bitcoin musí tieto možné zvláštnosti z pohľadu obchodníkov prekonať, inak sa býčí rast nemusí uskutočniť.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – Recenzia burzy

Chceš vedieť o kryptomenách viac do hĺbky?

Ak ťa zaujímajú kryptomeny a rád by si sa stal traderom alebo jednoducho len nakúpil nejaké mince v tomto bull markete, tak sa pridaj do VIP skupiny Trader 2.0.
Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.
Vďaka nášmu magazínu máš dokonca zľavu -10% na všetky VIP členstvá. Stačí zadať v nákupnom košíku ,,IVV10″ a zľava sa ti sama aplikuje.

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!

Horúce novinky

Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (26. týždeň)
24. júna 2024
Týždenný kalendár investora (24. 6. – 30. 6. 2024)
23. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
Tesla - Kompletná analýza Magnificent 7
17. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore