Bitcoin zažíva brutálnu ekonomiku

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 6. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin zažíva zaujímavé obdobie
Zdroj fotografie: shutterstock.com/DUSAN ZIDAR
vipdiscord

Bitcoin sa ešte vyrovnáva s dopadmi halvingu. Najnovšia správa o Hashrate indexe za 1. štvrťrok 2024 od spoločnosti Luxor Technology sa zaoberá výkonnosťou sektora ťažby Bitcoinov po štvrtom halvingu. Ten sa odohral v apríli. Táto správa ponúka kritický pohľad na kľúčové metriky, pričom poukazuje na adaptabilitu odvetvia ťažby Bitcoinov – a tiež na výzvy, ktoré čakajú na ťažiarov vo svete blokovej odmeny 3,125 BTC.

Bitcoin hashrate a hashprice

Hashprice je miera toho, koľko príjmov môžu ťažiari zarobiť za deň pri ťažbe „v poole“ s plnou platbou za podiel. Za rovnakých podmienok by sme teda mali očakávať, že polovičná odmena zníži hashprice na polovicu.

To sa však nestalo okamžite. V období pred halvingom a bezprostredne po ňom zaznamenala cena hashprice extrémnu volatilitu. V hodine, keď sa halving uskutočnil, klesla cena hashprice na 74 USD/PH/deň, ale rýchlo vzrástla na maximum 183 USD/PH/deň, keď sa transakčné poplatky zvýšili z obchodnej aktivity Runes. Humbuk okolo Runes trval krátko a cena hashprice čoskoro klesla na rekordné minimum 44 USD/PH/deň, než sa ustálila na súčasnej úrovni 50 USD/PH/deň. Predchádzajúce historické minimum ceny hashprice, 55 USD/PH/deň, sa vyskytlo v roku 2022 počas prepadu FTX a nová realita ceny hashprice podčiarkuje „brutálnu ekonomiku“, s ktorou sa teraz tažiari stretávajú.

Čo nás privádza k ďalšej dôležitej metrike, ktorú halving ovplyvnil: hashrate. V priebehu 1. štvrťroka 2024 sa 7-dňový priemerný hashrate Bitcoinu zvýšil o 19 % na 611 EH/s a v apríli by sa zvýšil o ďalších 6 % na historické maximum 650 EH/s. Keď sa však po halvingu usadil prach, hashrate Bitcoinu klesol o 10 % zo svojho historického maxima na 580 EH/s.

Vzhľadom na to, že ťažobné marže sú stlačené a leto je predo dvermi – čo si pravdepodobne vyžiada obmedzenie odberu energie z priemyselných ťažobných fariem v miestach, ako je Texas, ktoré predstavuje pomyselný protivietor pre rast hashrate – mali by sme očakávať, že hashrate Bitcoinu zaznamená tento rok len okrajový rast.

Hashrate Forward a Bitcoin Mining Stocks

Hashrate Forwards od Luxoru, derivát na ťažbu BTC, ktorý umožňuje ťažiarom a ďalším účastníkom nakupovať a predávať hashrate za pevné ceny v budúcich termínoch, sa obchodujú „v contangu“. To znamená, že obchodníci s hashrate očakávajú, že hashprice bude v nasledujúcich mesiacoch vyššia ako súčasná spotová cena. Situácia naznačuje býčí sentiment medzi obchodníkmi s forwardmi na hashrate, ktorí očakávajú zvýšenie ceny hashprice potenciálne v dôsledku vyšších transakčných poplatkov alebo zníženia náročnosti ťažby.

Trh s ASIC minermi zaznamenal s blížiacim sa halvingom výrazné spomalenie, pričom ceny rôznych modelov výrazne klesli napriek vyššej priemernej cene hashprice v 1. štvrťroku 2024. Nie je prekvapením, že sa zvýšili cenové prirážky za Antminer S21 v porovnaní s ostatnými modelmi, čo naznačuje strategický posun medzi ťažiarmi Bitcoinov smerom k efektívnejšiemu hardvéru s cieľom zmierniť pokles príjmov po halvingu. 

Všetci hlavní verejne obchodovateľní ťažiari zvyšovali svoj hashrate počas celého roka 2023, avšak niektorí podnikli aj agresívnejšie kroky na ich zvýšenie v prvých mesiacoch roka 2024. Keďže bloková odmena sa teraz znížila na polovicu, je pre ťažiarov nevyhnutné vybaviť svoje flotily ASIC najnovším hardvérom, aby zostali konkurencieschopní v pretekoch a znížili svoje prevádzkové náklady na jednotku hashrate.

Výhľad do blízkej budúcnosti

Ak nedôjde k výraznému nárastu ceny Bitcoinu a/alebo k nárastu transakčných poplatkov, rok 2024 bude pre ťažiarov náročný. V súčasnosti budú mať transakčné poplatky viac ako kedykoľvek predtým rozhodujúcu úlohu v hospodárskom výsledku ťažiarov.

Bitcoin hashrate – vysvetlenie. Zdroj: Youtube

Pokiaľ ide o zvládnutie nového normálu, tí, ktorí tak neurobili v roku 2023, budú musieť byť kreatívni pri svojich prevádzkových stratégiách. Okrem optimalizácie energetickej účinnosti svojho technologického parku pomocou najnovších modelov ASIC a zabezpečenia výhodnejších zmlúv o dodávke energie môžu využiť vyradený firmvér na optimalizáciu svojich ASIC, prijať sofistikovanejšie stratégie hedžingu a hľadať alternatívne zdroje príjmov alebo miesta na zníženie prevádzkových nákladov.

V kontexte USA a Kanady sa očakáva konsolidácia poháňanú fúziou a akvizíciami, keďže spoločnosti využívajú výpredajové ceny ASIC a ťažobných zariadení. Keďže ťažobný sektor naďalej dozrieva, ťažba bude ešte viac zakotvená v energetických systémoch a integrovaná s nimi. Súčasná éra halvingu túto integráciu pravdepodobne len urýchli, keďže ťažobní podnikatelia sú tlačení k zdroju výroby elektrickej energie s najnižšími nákladmi.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – Recenzia burzy

Chceš vedieť o kryptomenách viac do hĺbky?

Ak ťa zaujímajú kryptomeny a rád by si sa stal traderom alebo jednoducho len nakúpil nejaké mince v tomto bull markete, tak sa pridaj do VIP skupiny Trader 2.0.
Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.
Vďaka nášmu magazínu máš dokonca zľavu -10% na všetky VIP členstvá. Stačí zadať v nákupnom košíku ,,IVV10″ a zľava sa ti sama aplikuje.

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!

Horúce novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore