Bitcoin ETF má nového kráľa

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 4. júna 2024

Zdieľajte tento článok

BlackRock valcuje trh s Bitcoin ETF
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Rcc_Btn
vipdiscord

Bitcoin ETF je pravdepodobne cestou k podstatnej adopcii kryptomien. Preto sa firmy predbiehajú v tom, kto bude mať v danom priestore dominantné postavenie. Pozoruhodným obratom udalostí sa Bitcoin ETF spoločnosti BlackRock, iShares Bitcoin Trust (IBIT), stal najväčším bitcoinovým fondom obchodovaným na burze (ETF) a predbehol fond Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Bitcoin ETF hýbe trhom

Tento prechod predstavuje významný míľnik v konkurenčnom prostredí bitcoinových ETF a zdôrazňuje rýchly vzostup spoločnosti BlackRock na trhu.

Dňa 28. mája zaznamenal IBIT spoločnosti BlackRock pozoruhodný prílev 102 miliónov USD, zatiaľ čo GBTC spoločnosti Grayscale zaznamenal odlev vo výške 105 miliónov USD.

Podľa údajov spoločnosti Apollo tento posun v investíciách posunul držbu IBIT na 288 670 BTC, čím prekonal GBTC s 287 450 BTC. V dôsledku toho dosiahli aktíva IBIT takmer 20 miliárd USD, čím prekonali 19,7 miliardy USD GBTC.

Nižšie poplatky

Jedným z hlavných dôvodov úspechu spoločnosti BlackRock je nižšia poplatková štruktúra jej ETF v porovnaní s ETF spoločnosti Grayscale. GBTC si účtuje poplatok vo výške 1,5 %, zatiaľ čo mnohé z nových Bitcoin ETF vrátane IBIT ponúkajú výrazne nižšie poplatky, niektoré až 0,2 %.

Tento rozdiel v nákladoch bol pre investorov rozhodujúcim faktorom, ktorý ich podnietil presunúť svoje podiely do nákladovo efektívnejších možností.

Strategická integrácia IBIT do rôznych fondov spoločnosti BlackRock ďalej podporila jeho rast. Investičný gigant ho začlenil do niekoľkých svojich fondov. Napríklad fond Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX) teraz vlastní IBIT v hodnote viac ako 3,5 milióna USD a fond Strategic Global Bond Fund (MAWIX) vlastní 485 000 USD. Tieto kroky potvrdili inštitucionálny dopyt po BTC a posilnili dôveru investorov v IBIT.

Spustenie spotových BTC ETF v januári vytvorilo konkurenčné prostredie a na trh vstúpilo mnoho nových hráčov.

Bitcoin ETF má nového kráľa. Zdroj: Youtube

GBTC spoločnosti Grayscale, ktorý kedysi držal 620 000 BTC, zaznamenal pokles svojich podielov, pretože investori hľadali výhodnejšie možnosti. Vzostup spoločnosti BlackRock na prvé miesto naznačuje širší trend rastúcej akceptácie Bitcoinu zo strany inštitúcií. Rýchly vzostup IBIT, ktorý v priebehu niekoľkých mesiacov dosiahol aktíva vo výške viac ako 20 miliárd USD, z neho zároveň robí jeden z najrýchlejšie rastúcich ETF vôbec.

Nové maximá na trhu

Schválenie Bitcoinových ETF Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) poskytlo tradičným finančným inštitúciám, vrátane bánk a hedžových fondov, bránu k tomu, aby svojim klientom ponúkali expozíciu voči digitálnym aktívam. Toto prijatie hlavného prúdu je pre trh s Bitcoinom kľúčovým momentom, ktorý odráža jeho rastúcu legitímnosť a príťažlivosť. Býčí sentiment na trhu ešte viac urýchlil rast IBIT.

Ešte pred 15. májom zaznamenával nízky alebo nulový prílev a v apríli zaznamenal historicky prvý odliv, teraz sa však stal stredobodom záujmu investorov, ktorí chcú využiť rastúci trend na trhu. Minulý týždeň dosiahli spotové Bitcoin ETF kótované na burze v USA nový rekord, keď držali v úschove viac ako 850 000 BTC, čím prekonali predchádzajúce maximum 845 000 BTC zo začiatku apríla.

Nedávno bol dosiahnutý aj ďalší míľnik, keď všetky Bitcoin ETF na celom svete držia v úschove viac ako 1 000 000 BTC.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – Recenzia burzy

Chceš vedieť o kryptomenách viac do hĺbky?

Ak ťa zaujímajú kryptomeny a rád by si sa stal traderom alebo jednoducho len nakúpil nejaké mince v tomto bull markete, tak sa pridaj do VIP skupiny Trader 2.0.
Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.
Vďaka nášmu magazínu máš dokonca zľavu -10% na všetky VIP členstvá. Stačí zadať v nákupnom košíku ,,IVV10″ a zľava sa ti sama aplikuje.

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore