ECB vs. Fed

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo
Publikované: 10. júna 2024

Zdieľajte tento článok

ECB hodila Fedu rukavicu
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Kamil Zajaczkowski
vipdiscord

ECB naplnila očakávania investorov znížiť svoju základnú sadzbu o štvrť bodu na 3,75 % po tom, čo sa deväť mesiacov udržala na rekordnom maxime 4 %, aby obmedzila infláciu. Dôležité sú však dôvody a ďalší výhľad. To súvisí aj s tohto týždňovým zasadaním FOMC, na ktorom Fed určí sadzby na ďalšie obdobie.

ECB znižuje

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok oznámila významné rozhodnutie menovej politiky, ktoré zahŕňa zníženie troch kľúčových úrokových sadzieb ECB o 25 bázických bodov. Tento strategický krok je reakciou na meniace sa ekonomické prostredie, najmä na zmeny v dynamike.

Hodnotenie ECB, ktoré viedlo k tomuto rozhodnutiu, odráža komplexnú súhru faktorov vrátane poklesu inflácie o viac ako 2,5 percentuálneho bodu od septembra 2023 a zlepšeného inflačného výhľadu. Základná inflácia sa tiež zmiernila, čo naznačuje, že cenové tlaky sa oslabili a inflačné očakávania sa znížili vo všetkých horizontoch.

Napriek týmto pozitívnym signálom ECB poznamenáva, že domáce cenové tlaky zostávajú silné v dôsledku zvýšeného rastu miezd a očakáva sa, že inflácia zostane nad cieľom aj v nasledujúcom roku.

Najnovšie projekcie odborníkov Eurosystému upravili celkovú aj jadrovú infláciu smerom nahor na roky 2024 a 2025 v porovnaní s marcovými projekciami. Zamestnanci teraz predpokladajú, že celková inflácia bude v roku 2024 v priemere 2,5 % s postupným poklesom na 1,9 % do roku 2026. V prípade inflácie bez energií a potravín je projekcia v roku 2024 v priemere 2,8 %, v roku 2026 sa zníži na 2,0 %. Očakáva sa tiež, že naberie na sile, s prognózami 0,9 % v roku 2024, pričom do roku 2026 sa zvýši na 1,6 %.

ECB hodila Fedu rukavicu. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš registráciu na burze, využi nasledujúce linky:

Vývoj sadzieb

Na základe týchto projekcií je ECB odhodlaná zabezpečiť, aby sa inflácia včas vrátila k svojmu strednodobému cieľu 2 %. Rada bude udržiavať politické sadzby na dostatočne reštriktívnych úrovniach, pokiaľ to bude potrebné na dosiahnutie tohto cieľa. Okrem toho bude ECB pokračovať v uplatňovaní prístupu založeného na údajoch a na jednotlivých stretnutiach, aby určila primeranú úroveň a trvanie obmedzenia bez toho, aby sa vopred zaviazala k určitej trajektórii sadzby.

ECB okrem toho potvrdila, že v druhom polroku zníži držbu cenných papierov v rámci núdzového pandemického programu nákupu aktív (PEPP) v priemere o 7,5 miliardy eur mesačne. Spôsoby znižovania podielov PEPP budú v súlade s postupmi v rámci programu nákupu aktív (APP).

Kľúčové úrokové sadzby ECB budú po znížení s účinnosťou od 12. júna 2024 stanovené na 4,25 % pre hlavné refinančné operácie, 4,50 % pre jednodňové refinančné operácie a 3,75 % pre jednodňové sterilizačné operácie. Toto rozhodnutie je náznak proaktívneho postoja ECB pri prispôsobovaní nástrojov menovej politiky aktuálnym ekonomickým podmienkam s cieľom nájsť rovnováhu medzi podporou hospodárskeho rastu a udržiavaním cenovej stability.

Historické zníženie ECB môže byť katalyzátorom, ktorý poháňa regionálne akcie k novým vrcholom, hoci cesta nemusí byť hladká. Hlavný regionálny trh je v tomto roku zatiaľ asi o 10 % vyšší.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (10. 6. – 16. 6. 2024)

POZVÁNKA na FREE DISCORD
Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo

Sleduje dianie vo svetovej ekonomike a zaujíma sa o svet investícií. Investične sa sústredí na tradičné trhy a konzervatívne investovanie. Po vyštudovaní politológie sa upísal svetu logistiky.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore