ECB znižuje úrokové sadzby, Fed vyčkáva

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 8. júna 2024

Zdieľajte tento článok

ECB znižuje úrokové sadzby
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
vipdiscord

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok znížila úrokové sadzby, čím predbehla americký Federálny rezervný systém (Fed) a Bank of England (BoE) v úsilí znížiť náklady na pôžičky, keď sa inflácia zmierňuje po rokoch zvyšovania sadzieb.

Prvé zníženie od ECB po piatich rokoch

Prvé zníženie sadzieb ECB za takmer päť rokov znižuje referenčnú sadzbu v 20 krajinách, ktoré používajú euro, na 3,75 % zo všetkých čias najvyššej úrovne 4 %, kde bola od septembra.

Tento krok prinesie určitú úľavu pre spoločnosti a spotrebiteľov, mnohí z nich cítili finančný tlak rýchleho nárastu úrokových sadzieb od konca roku 2021. Avšak ECB upozornila, že boj s infláciou ešte nie je úplne ukončený a že nie je zatiaľ odhodlaná k ďalším zníženiam sadzieb.

Varovanie ECB

„Aj napriek pokroku v posledných štvrťrokoch domáce cenové tlaky zostávajú silné, pretože rast miezd je vysoký a inflácia pravdepodobne zostane nad cieľom ešte aj budúci rok,“ uviedla centrálna banka vo vyhlásení.

Prezidentka ECB Christine Lagarde zdôraznila, že centrálna banka bude aj naďalej nasledovať „prístup závislý od údajov a prístup stretnutie po stretnutí“. „Nezaväzujeme sa k určitej ceste sadzieb,“ povedala.

ECB postupuje opatrne. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš registráciu na burze, využi nasledujúce linky:

ECB sa neponáhľa

Aj keď ECB začala znižovať sadzby, analytici si myslia, že by mohla na svojom nasledujúcom stretnutí v júli zostať nečinná. „Toto nie je centrálna banka, ktorá by sa ponáhľala uvoľniť politiku,“ povedal Mark Wall, hlavný európsky ekonóm Deutsche Bank, a opísal tón ECB ako „jastrabí“ napriek štvrtkovému zníženiu.

Inflácia v eurozóne v máji vzrástla viac, než sa očakávalo, na 2,6 % z 2,4 %. Jadrová inflácia, ktorá vylučuje volatilné ceny potravín a energií, tiež zrýchlila, keďže mzdy rástli rýchlo. Vo štvrtok ECB zvýšila svoju prognózu inflácie na tento rok na 2,5 % z 2,3 % predpovedaných v marci. Dodala, že úrokové sadzby budú „dostatočne reštriktívne tak dlho, ako bude potrebné“, aby sa inflácia vrátila k cieľu 2 %.

Zlepšujúca sa ekonomika

Európska ekonomika, ktorá vlani len tesne unikla recesii, vykazuje známky oživenia, čo by mohlo podporiť infláciu. V máji kombinovaná produkcia v priemysle a službách dosiahla 12-mesačné maximum, podľa prieskumu nákupných manažérov, ktorý zostavil S&P Global a Hamburg Commercial Bank. Obchodná dôvera zároveň dosiahla najsilnejšiu úroveň za viac ako dva roky a nezamestnanosť je na rekordne nízkej úrovni.

ECB zlepšila svoju prognózu rastu ekonomiky eurozóny na tento rok na 0,9 % z 0,6 % predpokladaných v marci.

Vplyv Fedu

Fed zatiaľ nenasleduje ECB. Zdroj: Youtube

Ďalším faktorom, ktorý by mohol ovplyvniť rozhodovanie centrálnej banky, je načasovanie znižovania sadzieb Fedom, ktoré sa očakáva neskôr tento rok. Politici vo Frankfurte môžu váhať s pohybom príliš ďaleko pred svojimi americkými kolegami, pretože by to mohlo spôsobiť znehodnotenie eura voči doláru, čo by následne mohlo zvýšiť infláciu v Európe tým, že by zvýšilo ceny dovozu.

Vyššie úrokové sadzby majú tendenciu priťahovať viac medzinárodných kapitálových tokov do krajiny, čo zvyšuje dopyt po jej mene.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (3. 6. – 9. 6. 2024)

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore