Fed rozhodol o výške sadzieb

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 12. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Fed ponechal sadzby na rovnakej úrovni
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Naiyana Somchitkaeo
vipdiscord

Federálny rezervný systém (Fed) sa na svojom júnovom zasadnutí rozhodol ponechať úrokové sadzby nezmenené. Toto rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami mnohých analytikov, ktorí predpokladali, že centrálna banka sa rozhodne pre opatrný prístup vzhľadom na aktuálne ekonomické podmienky a inflačné tlaky.

Úrokové sadzby a ekonomický kontext

Fed na svojom zasadnutí oznámil, že základná úroková sadzba zostane v pásme 5,25 % až 5,50 %. Toto rozhodnutie reflektuje snahu centrálnej banky vyvážiť medzi podporou hospodárskeho rastu a kontrolou inflácie. V posledných mesiacoch bola inflácia jedným z hlavných ekonomických problémov, s ktorým sa USA museli vysporiadať. Aj keď sa inflácia mierne spomalila, zostáva nad cieľovou úrovňou americkej centrálnej banky, ktorá je okolo 2 %.

Fed naživo aj s tlačovou konferenciou. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáte účet u brokera, využite nasledujúci link:

Rozhodnutie o úrokových sadzbách má za cieľ podporiť ekonomický rast bez toho, aby sa zvýšili inflačné tlaky. V posledných týždňoch došlo k pozitívnym ekonomickým ukazovateľom, ako je stabilizácia spotrebiteľských výdavkov. Tieto faktory mohli prispieť k rozhodnutiu americkej centrálnej banky.

Vplyv na hypotekárne sadzby a trh nehnuteľností

Rozhodnutie Fedu má priame dôsledky na hypotekárne sadzby a trh nehnuteľností. Hypotekárne sadzby sú často úzko späté s úrokovými sadzbami centrálnej banky. Ponechanie sadzieb nezmenených znamená, že hypotekárne sadzby by mali zostať relatívne stabilné, čo môže byť dobrá správa pre potenciálnych kupcov nehnuteľností.

Stabilné hypotekárne sadzby môžu podporiť dopyt po bývaní, čo by mohlo viesť k oživeniu trhu s nehnuteľnosťami. V posledných mesiacoch trh s nehnuteľnosťami čelil výzvam kvôli rastúcim nákladom na pôžičky a nedostatku dostupného bývania. Stabilizácia hypotekárnych sadzieb by mohla pomôcť zmierniť niektoré z týchto problémov a podporiť rast v tomto sektore.

Fed a jeho budúce kroky

Fed taktiež zverejnil svoj štvrťročný ekonomický výhľad, ktorý poskytuje náhľad na očakávaný vývoj ekonomiky a inflácie v nasledujúcich mesiacoch. Podľa tohto výhľadu Fed predpokladá, že inflácia bude naďalej klesať, aj keď pomalším tempom, a že ekonomický rast bude pokračovať, aj keď miernym tempom.

Vzhľadom na tieto prognózy Fed naznačil, že bude pokračovať v opatrnom prístupe k menovej politike. Centrálna banka bude naďalej sledovať ekonomické údaje a prispôsobovať svoju politiku podľa potreby, aby zabezpečila stabilitu a udržateľný rast.

Fed rozhoduje o úrokoch naživo. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáte účet u brokera, využite nasledujúci link:

Odborníci ocenili opatrný prístup Fedu, ktorý zohľadňuje potrebu podporovať ekonomický rast a zároveň kontrolovať infláciu. Mnohí analytici sa zhodli, že ponechanie úrokových sadzieb nezmenených bolo správnym rozhodnutím vzhľadom na aktuálne ekonomické podmienky.

Rozhodnutie Federálneho rezervného systému o úrokových sadzbách reflektuje opatrný a vyvážený prístup k menovej politike v čase ekonomickej neistoty a pretrvávajúcich inflačných tlakov. Tento krok by mal podporiť stabilitu finančných trhov a poskytnúť istotu pre spotrebiteľov a podniky. V nasledujúcich mesiacoch bude kľúčové sledovať, ako sa budú vyvíjať ekonomické ukazovatele a aké kroky Fed podnikne na zabezpečenie udržateľného rastu a stability.

Ponecháva možnosť pokračovania pozitívnej reakcie trhov od popoludňajšieho zverejnenia údajov inflácie CPI.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (10. 6. – 16. 6. 2024)

POZVÁNKA na FREE DISCORD
Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore