Fed si nie je istý, čo má s infláciou robiť

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 27. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Fed nevie, čo má s infláciou robiť
Zdroj fotografie: shutterstock.com/MDart10
vipdiscord

Fed je v súčasnosti naozaj v zložitej situácii. Predstavitelia Federálneho rezervného systému zápasia so zložitosťou americkej inflácie. Mnohí došli k záveru, že „nemajú potuchy“, čo sa v skutočnosti deje a prečo sa inflácia nedá skrotiť.

Fed je v neistote

V posledných týždňoch predstavitelia americkej centrálnej banky zdôrazňovali potrebu trpezlivosti v súvislosti so znižovaním úrokových sadzieb. Napriek nádeji, že inflácia bude klesať rýchlejšie, zostáva tvrdohlavo vysoká, čo komplikuje snahy centrálnych bankárov o uvoľnenie menovej politiky. „Myslím si, že odkaz, ktorý prichádza, je, že nemajú potuchy, čo sa deje,“ uviedol Howard, čím zdôraznil vnímaný nesúlad medzi očakávaniami Fedu a ekonomickou realitou.

Guvernér rezervného systému Christopher Waller zdôraznil potrebu dodatočných údajov, ktoré by potvrdili, že inflácia sa skutočne zmierňuje pred podporou znižovania sadzieb. „Pri absencii výrazného oslabenia na trhu práce potrebujem vidieť ešte niekoľko mesiacov dobrých údajov o inflácii, kým budem spokojný s podporou uvoľnenia menovej politiky,“ poznamenal Waller na nedávnom podujatí v Petersonovom inštitúte. pre medzinárodnú ekonomiku vo Washingtone.

Výzva k dôveryhodnosti

Howard poukázal na kritický problém, ktorému čelí Fed, že predpovedanie inflácie je notoricky náročné. „Aby som bol úprimný, je tu problém s dôveryhodnosťou,“ povedal Howard. Politici spočiatku infláciu podceňovali a naznačovali, že bude utlmená. Inflácia však nečakane vyskočila a hoci sa odvtedy znížila, neklesla tak rýchlo, ako sa očakávalo.

Fed hovorí o lepkavej inflácii. Zdroj: Youtube

Nedávne údaje odhalili, že index spotrebiteľských cien v USA bol za apríl na ročnej báze 3,4 %, čo je mierny pokles z marcových 3,5 %, ale stále je nad 2 % cieľom Fedu. Toto pretrvávajúce zvyšovanie necháva mnohých pochybovať o tom, prečo inflácia zostáva lepkavá. „Inflácia začala klesať, ale potom sa zdá, že sa práve zasekla na úrovni okolo 3,5 % a každý sa snaží nájsť naratív, prečo sa zasekla na úrovni 3,5 %, a práve preto si myslím, že to je tá výzva,“ vysvetlil Howard.

Aké sú reakcie trhu a budúce očakávania?

Napriek inflačným výzvam akciové trhy preukázali odolnosť. Howard to pripísal zmenám medzi akciami s megakapitálom, ktoré teraz držia značné hotovostné rezervy. „Stali sa takouto štruktúrou typu za každého počasia na vrchole trhu,“ povedal Howard.

Fed svojimi rozhodnutiami ovplyvňuje celý trh. Zdroj: Youtube

Ako sa Fed naďalej pohybuje v kalných vodách inflácie, potreba jasnej a konzistentnej komunikácie sa stáva čoraz kritickejšou. Dovtedy musia účastníci trhu aj verejnosť dešifrovať zmiešané posolstvá Fedu a dúfať v predvídateľnejšiu ekonomickú budúcnosť.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed podrží vysoké sadzby dlhšie

POZVÁNKA na FREE DISCORD

Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore