Inflácia CPI v USA – Aktuálne výsledky

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 12. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Inflácia ostáva nad projektovanou hranicou
Zdroj fotografie: shutterstock.com/LookerStudio
vipdiscord

Inflácia trápi trhy. Pred niekoľkými minútami boli oznámené výsledky indexu spotrebiteľských cien (CPI), ktoré priniesli prehľad o súčasnom stave inflácie v Spojených štátoch. CPI je jedným z hlavných ukazovateľov inflácie, ktorý meria priemernú zmenu cien spotrebného tovaru a služieb, ktoré domácnosti nakupujú na bežnú spotrebu. Tieto výsledky môžu mať významný dopad na ekonomické rozhodnutia a očakávania trhu. Inflácia bola nižšia, ako trhy predpokladali, preto je následná reakcia zatiaľ veľmi pozitívna.

Inflácia CPI za máj 2024

Podľa zverejnených údajov sa CPI za máj 2024 nezvýšila v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, pričom očakávanie bolo na úrovni 0,1 %. Zverejnený výsledok bol teda 0,0 %. Medziročný nárast inflácie CPI dosiahol 3,3 %, čo je mierny pokles oproti aprílu, keď ročný nárast dosiahol 3,4 %. Tento pokles naznačuje, že inflačné tlaky môžu slabnúť, hoci inflácia zostáva na vyššej úrovni, než je cieľová úroveň Federálneho rezervného systému (Fed), ktorá je okolo 2 %.

Inflácia a výsledky live od XTB. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáte založený účet u brokera XTB, využite nasledujúci link:

Medziročné údaje o jadrovej inflácie boli rovnako pozitívne. Z toho pohľadu sme zaznamenali údaj 3,4 %, pričom očakávanie bolo na úrovni 3,5 %. Pri mesačnej komparácii ide o údaj 0,2 % pri očakávanom 0,3 % stúpaní. To je rovnako pre infláciu a jej postup veľmi pozitívne. Fed tak nemusí byť pod takým tlakom, aby s infláciou bojoval vysokými sadzbami. To otvára priestor na zníženie sadzieb.

Ekonomické dôsledky

Spotrebitelia pocítili dopady zvýšenej inflácie najmä prostredníctvom vyšších cien základných tovarov a služieb. Zvýšené ceny potravín a energií mali priamy vplyv na rodinné rozpočty, čo mohlo viesť k zníženiu spotreby domácností. Vyššie nájomné a náklady na zdravotnú starostlivosť tiež prispeli k rastúcim životným nákladom, čo vytvorilo tlak na domácnosti s pevnými príjmami. A to aj napriek týmto poklesom.

Očakávania a budúce kroky Fedu

Fed bude musieť zvážiť tieto inflačné údaje pri rozhodovaní o budúcich krokoch v oblasti menovej politiky. Aj keď sa tempo inflácie mierne spomalilo, stále zostáva nad cieľovou úrovňou Fedu. Centrálna banka bude musieť starostlivo vyvážiť potrebu kontrolovať infláciu a podporovať ekonomický rast. Časť z toho sa dozvieme už dnes večer.

Niektorí analytici predpokladajú, že Fed bude pokračovať v postupnom zvyšovaní úrokových sadzieb, aby zabránil prehriatiu ekonomiky a znížil inflačné tlaky. Na druhej strane, existujú aj názory, že ak by došlo k výraznejšiemu spomaleniu ekonomického rastu, Fed by mohol zvoliť opatrnejší prístup a zadržať sa od ďalšieho zvyšovania sadzieb. Do toho všetkého je potrebné ešte vnímať určite aj politické tlaky súvisiace s nadchádzajúcimi voľbami.

Čo je a ako funguje inflácia. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáte založený účet u brokera XTB, využite nasledujúci link:

Výsledky CPI za máj 2024 poskytli dôležitý pohľad na súčasný stav inflácie v USA. Inflácia zostáva vysoká, hoci sa mierne spomalila. Tieto údaje budú mať významný vplyv na ekonomické rozhodnutia Fedu a trhové očakávania. Investori a spotrebitelia budú musieť sledovať ďalšie kroky Fedu a vývoj inflácie, aby lepšie porozumeli budúcemu vývoju ekonomiky.

Ak sa inflácia stabilizuje a Fed nájde rovnováhu medzi kontrolou inflácie a podporou rastu, môžeme očakávať pozitívnejšie ekonomické vyhliadky. Avšak, ak inflačné tlaky pretrvajú, budú potrebné ďalšie opatrenia na zabezpečenie ekonomickej stability.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (10. 6. – 16. 6. 2024)

POZVÁNKA na FREE DISCORD
Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore