Inšpiruje Bitcoin v raste Ethereum?

ethe

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová
Publikované: 5. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Bitcoin môže nasledovať Ethereum
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Syamoes
vipdiscord

Premena Bitcoinu na viacúčelový ekosystém by mu umožnila dosiahnuť rovnakú úroveň úspechu ako má Ethereum a urobiť ho niekoľkokrát hodnotnejším. Myšlienka, že Bitcoin čerpá nápady z iného blockchainu, sa môže zdať absurdná. Je tým, ktorý to všetko začal. Bol okopírovaný a slúžil ako inšpirácia pre Litecoin, Dogecoin, Monero, Ethereum a iné kryptomeny.

Bitcoin rastie

Za posledných 15 rokov sa však veľa zmenilo. Zatiaľ čo dominancia Bitcoinu zostala konštantná, odvetvie sa posunulo od jednoduchého „kúp a drž“ kryptomenu, ktorých ziskovosť závisela od toho, či ich ostatní nakúpia. Dnes existuje množstvo spôsobov, ako nasadiť digitálne aktíva s cieľom dosiahnuť výnos, generovať príjmy a jednoducho sa zabaviť.

Inovácie na blockchaine

Hoci väčšina týchto inovácií pochádza z Etherea a ďalších tokenov a blockchainov, ktoré vytvorilo, kyvadlo sa vracia späť k Bitcoinu. Ten je teraz vybavený vlastnou druhou vrstvou (Lightning Network), natívnymi tokenmi, NFT a decentralizovanými finančnými (DeFi) protokolmi. Má tak potenciál v nasledujúcich rokoch zaznamenať exponenciálny rast – ak sa vývojári Bitcoinu budú snažiť prijať určité vlastnosti Etherea.

To neznamená, že by sa mali prikloniť k proof-of-stake mechanizmu alebo meniť kódovú základňu každých šesť mesiacov. Skôr si to vyžaduje rozumné prijatie univerzálnych štandardov, ktoré umožnia voľný tok hodnoty medzi reťazcami.

Ďalší vývoj

Ak vývojári Bitcoinu dokážu spolupracovať a nie formulovať nápady izolovane jeho ekosystém má potenciál exponenciálne rásť v každej významnej metrike, od denných aktívnych používateľov až po TVL (Total Value Locked). Ak to dosiahne, Bitcoin v roku 2025 nebude len najväčšou kryptomenou na svete, bude to najväčší multi-tokenový ekosystém na svete.

Total Value Locked (TVL) opisuje hodnotu aktív, ktoré existujú v blockchainovom protokole na staking a DeFi, a je dobrým východiskom pri porovnávaní príslušných ekosystémov Etherea a Bitcoinu. TVL je nepresná metrika, pretože existuje priestor na „dvojité započítanie“ aktív, ktoré boli restakované vo viacerých protokoloch. Napriek tomu poskytuje základnú hodnotu na meranie aktivity siete a celkovej likvidity.

TVL Bitcoinu vo výške 1,15 miliardy USD je nižšia ako vyšše 65 miliárd USD v Ethereu – a to nepočítame miliardy v iných reťazcoch EVM (Ethereum Virtual Machine), ktoré sú úzko integrované s hlavným reťazcom. Bitcoin dnes stojí na mieste, kde bolo ETH pred štyrmi rokmi, pred explóziou tzv. „DeFi leta“.

Do roku 2020 ICO (Initial Coin Offerings) Etherea do veľkej miery zanikli, pretože regulačné orgány začali predaj tokenov obmedzovať. Ethereum však znovu objavilo samé seba, skoncipovalo decentralizované financie (DeFi) a stalo sa tiež sieťou, ktorú si vybrala ďalšia vznikajúca mánia: NFT.

V roku 2024 sektor NFT v Ethereum výrazne klesol v hodnote a objeme, čo zhoršili vysoké sieťové poplatky a expanzia druhej vrstvy, ktorá používateľom poskytla lacnejšie ekosystémy, v ktorých mohli vykonávať svoje obchody. Ako však ukázal úspech Bitcoin Ordinals, NFT nie sú mŕtve, len sa premenovali. Najpopulárnejšia kolekcia Bitcoin Ordinals, NodeMonkes, má teraz trhovú kapitalizáciu viac ako 150 miliónov USD a sektor Ordinals zaznamenal 3. marca objem viac ako 50 miliónov USD, čo je ročné maximum.

Krypto komunita dlho vnímala tokeny BRC-20 ako bezvýznamné v porovnaní s Bitcoinom. S rastúcim počtom týchto digitálnych aktív však rastie aj aktivita siete. Ak vyvodíme paralely s históriou Etherea, môžeme očakávať podobný nárast dopytu po transakciách.

Bude Bitcoin nasledovať Ethereum?

Dnešné údaje o denných transakciách s tokenmi BRC-20 sa podobajú štatistikám a štruktúre obchodnej aktivity s tokeny ERC-20 v roku 2018 s priemerným denným objemom transakcií okolo 300 000. Priemerná cena ETH za toto obdobie bola približne päťkrát nižšia ako tohtoročný priemer.

Bitcoin tento vývoj môže napodobniť. Zdroj: Youtube

Mohol by Bitcoin stáť na prahu podobného parabolického zlomu? Súčasné metriky na reťazci to presvedčivo dokazujú. Trhová kapitalizácia všetkých tokenov BRC-20 v súčasnosti dosahuje viac ako 2 bilióny USD, čo predstavuje nárast o viac ako 250 000 % za menej ako rok. Medzitým bol rast inskripcií – procesu, ktorým sa v bitcoinovom blockchaine vytvárajú unikátne aktíva, ako napríklad Ordinals – rovnako raketový.

Synergický efekt ETH

Je ľahké nájsť analógie medzi aktívami Bitcoinu a šialenstvom ICO, ktoré v roku 2017 odštartovalo éru multitokenov Etherea.

ETH zažil desaťnásobný nárast ceny od začiatku roka 2020 (pod 200 USD) do polovice roka 2021 (2 000 USD a viac) vďaka prudkému rozvoju sektora DeFi. Následne vznikla pozitívna spätná väzba: rast ETH zatraktívnil DeFi, čím stimuloval dopyt po tejto kryptomene. Podľa údajov z grafu TVL sa Bitcoin v súčasnosti nachádza na mieste, kde Ethereum začalo svoj aktívny rast v roku 2020. Keďže decentralizované financie čoraz viac prijímajú tokeny BRC-20, ktoré môžu začať vytláčať konkurenciu, Bitcoin bude na tieto posuny reagovať pozitívne v dôsledku zvýšeného dopytu.

Bitcoin sa pripravuje na nové maximá. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš účet na kryptoburze, využi náš link:

Napriek vyššej kapitalizácii, BTC ale nemusí zaznamenať taký raketový rast ako ETH v roku 2020, a to vzhľadom na absenciu nízkeho bázického efektu a prísnejších regulačných podmienok. Aj slabý nárast by však mohol priniesť veľkú zmenu hodnoty.

Vývojári BTC by urobili dobre, keby kopírovali domácu úlohu Etherea a zohľadnili inovácie, ktoré slúžili ako katalyzátory tohto blockchainu počas posledného desaťročia.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Binance – Recenzia burzy

Chceš vedieť o kryptomenách viac do hĺbky?

Ak ťa zaujímajú kryptomeny a rád by si sa stal traderom alebo jednoducho len nakúpil nejaké mince v tomto bull markete, tak sa pridaj do VIP skupiny Trader 2.0.
Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.
Vďaka nášmu magazínu máš dokonca zľavu -10% na všetky VIP členstvá. Stačí zadať v nákupnom košíku ,,IVV10″ a zľava sa ti sama aplikuje.

O autorovi

DSC_1222_V4
Janka Lukáčová

Vyštudovala ekonomiku malých a stredných podnikov. V profesionálnom živote sa venuje podpore inovácií, startupov so spoločenským prínosom a osobnému rozvoju. Vo voľnom čase sa zaujíma o najznámejšiu kryptomenu – Bitcoin.

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!

Horúce novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepšie burzy

binance logo web
Binance
97,1
Získaj zľavu -10% na poplatkoch!
bybit logo web
Bybit
88,6
Najlepšia burza na trading!
bitget logo web
Bitget
87,7
Získajte až 100 USDT pri registrácií!
mexc logo web
MEXC
83,1
Najväčšia burza bez KYC!
Návrat hore