Týždenný kalendár investora (24. 6. – 30. 6. 2024)

Považujeme za dôležité rozvíjať finančnú gramotnosť na Slovensku. S tým súvisí aj základná orientácia na trhoch. Týždenný kalendár investora prináša vždy na aktuálny týždeň zoznam najdôležitejších fundamentov, ktoré môžeme očakávať. Tie, ktoré na trhoch môžu rezonovať a zmeniť ich smer.

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 23. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Prinášame týždenný kalendár investora
Zdroj fotografie: IVV
vipdiscord

Rubrika Týždenný kalendár investora má za cieľ načrtnúť témy v investovaní na nasledujúci týždeň. Bližšie sa zoznámiť s niektorými očakávanými udalosťami a ich výsledkami. Informácie čerpáme z overených zdrojov. Každý týždeň vás čakajú čerstvé informácie, ktoré vám pomôžu zorientovať sa na tradičných aj kryptomenových trhoch. Kalendár investora je tak praktickou pomôckou pre plánovanie obchodov a pod.

Kalendár investora bilancuje

Uplynulý týždeň bol venovaný predovšetkým inflačným údajom. Udalostí bolo pomerne málo. V piatok sme sa dozvedeli inflačné údaje z Európy a zo Spojených štátov amerických. Pre eurozónu sme zistili výšku inflácie PMI pre služby a výrobu, v USA to boli údaje za služby a priemysel. Tieto údaje boli uspokojivé a žiadnym podstatným spôsobom to neovplyvnilo trh.

Ak ešte nemáš založený účet u svojho brokera, využi nasledujúci link:

Nedostatok fundamentálnych udalostí však neznamená, že sa na trhoch nič nedialo. Európu trápia čínske elektromobily a ich úspech. A nie len Európu, ale napríklad aj Teslu. Ich predaj postupne ochabuje, ale problémom je, že európske firmy postupne nedokážu konkurovať čínskym producentom. Preto zvolili cestu ciel na tieto čínske výrobky.

Lukáš Kovanda situáciu vníma nasledovne: „EÚ chce pod taktovkou Nemecka prehĺbiť priemyselnú spoluprácu s Čínou, obáva sa totiž veľkej obchodnej vojny s ňou a aj jej konkurencie, píše Wall Street Journal. EÚ tým však podľa denníka dosť riskuje Chystané clá na čínske elektroautá, ktoré sú v pláne od budúceho mesiaca, nemajú byť – v očiach Bruselu – úvodným výstrelom v obchodnej vojne. Európska únia naopak ticho akceptuje vznik „európsko-čínskeho priemyselného komplexu“. V podstate teda už prijala fakt, že čínske elektroautá sú natoľko konkurencieschopné, že európski výrobcovia – zaťažení reguláciami a normami, ktoré neznesú porovnanie nikde inde vo svete – proti väčšine z nich nemajú príliš šancí. Preto sa so svojim súperom chce skôr spojiť než s ním súťažiť; chce ho len prinútiť k tomu, aby svoje elektrovozidlá vyrábal v EÚ, a nie v Číne. Uvádza to denník Wall Street Journal, podľa ktorého má byť priemyselné spojenectvo medzi EÚ a Čínou tiež poistkou proti trumpovskej Amerike. Existuje totiž nemalá pravdepodobnosť, že Donald Trump sa v tohtoročných voľbách do Bieleho domu vráti a nebude sa brániť uplatňovať nové clá ako voči Číne, tak aj EÚ.“

Kalendár investora sleduje trhy. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš založený účet u svojho brokera, využi nasledujúci link:

Tento týždeň do kalendára investora radíme

Utorok prinesie zverejnenie indexu spotrebiteľskej dôvery v USA. V stredu sa dozvieme počet žiadostí o hypotéku a počty predajov nových domov. Pôjde teda o charakteristiky trhu s bývaním v USA.

Vo štvrtok budeme sledovať americké HDP a tradičné žiadosti o dávky v nezamestnanosti. Navyše sa dozvieme údaj deflátora HDP a PCE jadrovú infláciu. Deflátor je indikátor, ktorý ukazuje, aký podiel z HDP pochádza z inflácie. Kalendár investora by mal jednoznačne tieto údaje sledovať a evidovať. Môžu ovplyvniť trh na ďalšie týždne.

V piatok budeme sledovať rovnako inflačné údaje. Je to PCE na štvrťročnej báze v USA. Na konci týždňa zistíme aj údaje o nezamestnanosti v Nemecku a takisto ceny výrobcov v slovenskej ekonomike.

Kalendár investora na aktuálny týždeň

Tento týždeň uvidíme:

KrajinaČasOblasťPredchádzajúci výsledok        Odhadovaný výsledok
Utorok (25. 6.)
USA16:00Index spotrebiteľskej dôvery102101,2
Streda (26. 6.)
USA13:00Žiadosti o hypotéku0,9 %
USA16:00Predaj nových domov634 k645 k
Štvrtok (27. 6.)
USA14:30HDP (anualizované)3,4 %1,3 %
USA14:30Žiadosti o dávky v nezamestnanosti242 k239 k
USA14:30Deflátor HDP1,7 %3,1 %
USA14:30PCE Core2 %3,6 %
Piatok (28. 6.)
SR9:00Index výrobných cien– 13,4 %
GER9:55Miera nezamestnanosti5,9 %6 %
USA14:30PCE0,3
USA14:30Osobné výdaje0,2 %0,4 %
Kalendár investora v tabuľke. Zdroj: vlastné spracovanie

Ďalšie zaujímaví čítanie: Inflácia CPI v USA – Aktuálne výsledky

POZVÁNKA na FREE DISCORD
Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Horúce novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore