Týždenný kalendár investora (27. 5. – 2. 6. 2024)

Považujeme za dôležité rozvíjať finančnú gramotnosť na Slovensku. S tým súvisí aj základná orientácia na trhoch. Týždenný kalendár investora prináša vždy na aktuálny týždeň zoznam najdôležitejších fundamentov, ktoré môžeme očakávať. Tie, ktoré na trhoch môžu rezonovať a zmeniť ich smer.

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 26. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Prinášame týždenný kalendár investora
Zdroj fotografie: IVV
vipdiscord

Rubrika Týždenný kalendár investora má za cieľ načrtnúť témy v investovaní na nasledujúci týždeň. Bližšie sa zoznámiť s niektorými očakávanými udalosťami a ich výsledkami. Informácie čerpáme z overených zdrojov. Každý týždeň vás čakajú čerstvé informácie, ktoré vám pomôžu zorientovať sa na tradičných aj kryptomenových trhoch.

Zhrnutie uplynulého týždňa

Minulý týždeň sme boli svedkami, čo sa týka počtu, len niekoľkých udalostí, ktoré by mohli pohnúť trhom. V stredu sme spoznali kompletný protokol zo zasadnutia FOMC. Z toho je známych viacero informácií. Napríklad aj to, ktorý člen aké úrokové sadzby presadzoval. Z dnešného pohľadu sa zdá, že protokol sa vôbec obchodovania nedotkol. Trhom nepohli ani pravidelne reportované číslo žiadostí o dávky v nezamestnanosti. Kalendár investora tieto udalosti avizoval minulý týždeň.

Kalendár investora sleduje zhrnutie týždňa v podaní XTB. Zdroj: Youtube

K protokolu sa vyjadrilo viacero odborníkov. Jan Berka z ekonomického periodika Roklen24 vníma niekoľko základných bodov, ktoré vyplývajú z dokumentu. Sú to:

  • Dosiahnutie dôvery v udržateľný posun inflácie na cieľ zaberie viac času, než sa očakávalo.
  • Spomínala sa neistota ohľadom toho, ako veľmi reštriktívne je aktuálne nastavenie menovej politiky.
  • Zaznela myšlienka ďalšieho sprísnenia menovej politiky, ak to bude potrebné.
  • Niektorí spomenuli riziko príliš uvoľnených podmienok financovania.
  • Výhľad bol v podstate totožný ako v marcovej prognóze, navyše bola spomenutá zhoršujúca sa situácia predovšetkým nízkopríjmových domácností.
  • Budúci vývoj menovej politiky sa bude odvíjať od prichádzajúcich dát, prognózy a bilancie rizík.
  • Takmer jednomyseľná zhoda na zníženie tempa kvantitatívneho uťahovania, našli sa aj takí, čo boli pre pokračovanie doterajšieho tempa.
  • Niektorí centrálni bankári spomenuli možnosť debaty o zložení portfólia Fedu s ohľadom na inštrumenty dlhších splatností.

Podľa analytika sa teda „väčšina Fedu prikláňa k pokračujúcemu boju s infláciou prostredníctvom stratégie vyššej sadzby po dlhšiu dobu. Niektorí pripúšťajú možnosť zvýšenia úrokov, má to však podmienku materializácie proinflačných hrozieb. Zhoda panuje na tom, že menová politika je reštriktívna. Nezhoda na tom, ako veľmi. Dopady vyšších sadzieb nie sú pre všetkých také, ako pôvodne očakávali. Do budúcna čakajme debatu o zložení portfólia dlhopisy, najmä dlhších splatností, vs. pokladničné poukážky.“

Celkovo bolo vyznenie mierne jastrabie s ohľadom na neistotu okolo sily reštrikcie, podmienkami financovania, dlhším bojom s infláciou aj možnosťou zvýšenia sadzieb. Opačným smerom pôsobí zmienka o zhoršení situácie vybraných domácností. Trh podľa poklesu akcií a silnejšieho dolára vidí viac to prvé. Výnosy bez výraznejšej reakcie, dodal Berka.

Najpodstatnejšou fundamentálnou udalosťou, ktorú kalendár investora neobsahoval, sa stalo schválenie Ethereum ETF pre americký trh. Význam tejto udalosti bude možné zhodnotiť až s určitým odstupom. Zdá sa, že to trhy doteraz ešte pozitívne zhodnotiť nedokázali. Toto môže byť gamechanger pre všetky altcoiny. Takisto to vlastne môže posilniť pozíciu Bitcoinu v globálnom meradle. O tejto problematike prinesieme v najbližších dňoch rozhovor s jedným najznámejších českých ekonómov Lukášom Kovandom.

Kalendár investora na tento týždeň

V tomto týždni nás čaká niekoľko dôležitých údajov. Pre slovenskú ekonomiku je podstatné zverejnenie indexu výrobných cien v utorok. Streda bude patriť nemeckej ekonomike, ktorá je chrbtovou kostrou ekonomiky európskej. A to v podobe indexu spotrebiteľských cien. Očakávané hodnoty sú mierne nad inflačným cieľom ECB. Na to nadviaže štvrtkové zverejnenie nezamestnanosti v eurozóne. A tradičné údaje o žiadostiach o dávky v nezamestnanosti v USA.

Piatok uzatvorí obchodný týždeň údajmi o stave kúpnej sily amerického spotrebiteľa. To môže byť pre ďalší vývoj kľúčové. Kalendár investora bude sledovať tieto udalosti podrobne.

Kalendár investora

Tento týždeň uvidíme:

KrajinaČasOblasťPredchádzajúci výsledok        Odhadovaný výsledok
Utorok (28. 5.)
SR9:00Index výrobných cien (R/R)– 15 %
Streda (29. 5.)
GER14:00Index spotrebiteľských cien (R/R)2,2 %2,4 %
GER14:00Index spotrebiteľských cien (M/M)0,5 %0,2 %
Štvrtok (30. 5.)
EU11:00Miera nezamestnanosti6,5 %6,5 %
USA14:30Žiadosti o dávky v nezamestnanosti215 k219 k
Piatok (31. 5.)
USA14:30PCE2,7 %2,7 %
USA14:30PCE Core2,8 %2,8 %
Ďalšie zaujímavé čítanie: Nie je inflácia ako inflácia. Viete rozdiel medzi CPI a PPI?
POZVÁNKA na FREE DISCORD
Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore