Klope ekonomická kríza na dvere? Niekoľko odborníkov ju očakáva

Michaela Klempová
Michaela Klempová
Publikované: 2. júla 2024

Zdieľajte tento článok

Ekonomická kríza by trhy dosť prekvapila
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Who is Danny
vipdiscord

Zatiaľ to vyzerá dobre. Ale ak príde recesia či ekonomická kríza, bude to naozaj veľké. Akciový trh v USA dosahuje nové historické maximá, no mnohí analytici bijú na poplach a varujú pred možným krachom, ktorý by mohol pripomínať legendárny pád z roku 1929. Tento raz sa pozornosť sústreďuje na neuveriteľný rast spoločnosti Nvidia a celého sektora umelej inteligencie (AI), ktorý by mohol byť ďalšou finančnou bublinou.

Hrozí ekonomická kríza?

Trhoví experti varujú, že súčasná situácia na akciovom trhu je veľmi podobná predchádzajúcim bublinám, ktoré skončili katastrofálne. Nvidia, technologický gigant, nedávno prekročila trhovú kapitalizáciu 3 bilióny dolárov, čo je vskutku úctyhodné číslo. Tento úspech je poháňaný najmä rastúcim záujmom o umelú inteligenciu. Pam Martens a Russ Martens vo svojom nedávnom článku upozorňujú na podobnosti so známou Dot-com bublinou z konca 90. rokov, ktorá skončila veľkým prepadom trhu. Prišla veľká ekonomická kríza.

Ekonomická kríza môže byť bližšie, ako si myslíme. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš svojho brokera, využi nasledujúci link a prispej tak na chod tohto magazínu, aby si mal vždy čerstvé informácie:

Podobnosti s rokom 1929 sú neprehliadnuteľné. Vtedy trh dosahoval rekordné výšky, len aby sa následne zrútil a viedol k Veľkej hospodárskej kríze. Vtedajšie masívne investície boli poháňané eufóriou a špekuláciami, podobne ako dnes. Nvidia a sektor AI sa môžu rýchlo oddeliť od reálnej ekonomiky, čím sa vytvára potenciál pre veľký pád.

Varovania odborníkov

Ekonóm Harry Dent v rozhovore pre Fox Business News predpovedal, že súčasný akciový trh môže zažiť prepad horší ako ten z roku 2008. Podľa Denta sme ešte nikdy nevideli, aby vláda udržala umelú bublinu po tak dlhú dobu. „Nie je tu jediná veľká bublina v histórii, ktorá by neskončila zle,“ povedal Dent. Predpovedal, že S&P 500 môže klesnúť o 86 % z vrcholu a Nasdaq dokonca o 92 %. Aj akcie spoločnosti Nvidia, akokoľvek skvelá firma to je, môžu stratiť až 98 % svojej hodnoty.

S takýmito pohybmi, aj keď sa to prezentuje v investorských odporúčaniach, sa však úplne počítať nedá. Je možné sa pripraviť na volatilitu, ale jednoznačne nie volatilitu takéhoto rozsahu. Ekonomická kríza by však práve takúto volatilitu priniesla. Na druhej strane vždy budú existovať akcie, ktoré v kríza porastú. A nie je možné zabúdať na zlato.

Inflačné tlaky a úrokové sadzby

Analytici poukazujú na viacero signálov, ktoré naznačujú prichádzajúce problémy. Jedným z hlavných je inflačný tlak a politika Federálneho rezervného systému, ktorá smeruje k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Napriek miernemu poklesu inflácie, Fed plánuje minimálne zníženie sadzieb, čo by mohlo viesť k sprísneniu likvidity a následnej kontrakcii trhu.

Ak ešte nemáš svojho brokera, využi nasledujúci link a prispej tak na chod tohto magazínu, aby si mal vždy čerstvé informácie:

Sam Stovall, hlavný investičný stratég CFRA Research, v rozhovore pre CNBC vyjadril obavy z možnej veľkej korekcie trhu. Následným krokom by bola už len ekonomická kríza. Podľa Stovalla sú súčasné trhy príliš vysoké. „Cítim, že toto je jumbo jet, ktorý letí na jednom motore, a vy sa pýtate, ako dlho vydrží vo vzduchu,“ povedal.

Ak ste investor alebo len sledujete trh, teraz je čas byť obozretný. História nás učí, že keď trhy dosahujú príliš vysoké hodnoty, nasleduje pád. Ako sa bude situácia vyvíjať, ukáže len čas, ale je lepšie byť pripravený na všetko. Ekonomická kríza tak môže úplne pokojne klopať na dvere, len ju ešte nevidíme.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

Michaela Klempová
Michaela Klempová
Podnikať vo financiách začala pred 10 rokmi a ku kryptomenám pričuchla v roku 2020.
Okrem copywriterky je aj ghoswriterka a account manažérka v oblasti automatizácií a online marketingu. Bežne pracuje s AI, je extrovert a miluje natáčať vtipné videá ako pre seba, tak pre klientov.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore