Ktorá centrálna banka zníži úrokové sadzby ako prvá?

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo
Publikované: 14. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Úrokové sadzby sú stále vysoké
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Pajor Pawel
vipdiscord

Úrokové sadzby ostávajú vysoké. Bank of England vo štvrtok oznámila, Že členovia Výboru pre menovú politiku (MPC) odhlasovali očakávané pozdržanie úrokových sadzieb. Reštriktívna menová politika centrálnej banky krotí infláciu, ale varovala, že júnové zníženie sadzieb nie je úplne isté. Cieľová úroveň inflácie, ktorá by mala zabezpečiť udržateľnosť zamestnanosti a hospodárskeho rastu, stanovila centrálna banka na 2 %.

Úrokové sadzby trápia ekonomiku

MPC napriek tomu varoval, že indikátory pretrvávania inflácie „zostávajú zvýšené“, pričom zdôraznili, že inflácia v službách dosiahla v marci 6 % a že existujú „riziká rastu“ pre krátkodobý výhľad z geopolitiky. Uviedla, že bude pozorne sledovať zverejnenie nadchádzajúcich údajov. Pred ďalším zasadnutím 20. júna by mali byť vydané dva indexy spotrebiteľských cien.

„V súlade s nedávnym uvoľnením krátkodobých inflačných očakávaní a uvoľnením na trhu práce sa rast miezd o niečo znížil. Naďalej sa zmierňovala aj inflácia spotrebiteľských cien služieb. Aj keď rast miezd aj inflácia cien služieb boli mierne vyššie, ako sa očakávalo.“ Úrokové sadzby teda musia počkať.

Rozhodnutie ponecháva kľúčovú bankovú sadzbu BOE na úrovni 5,25 %.

„Potrebujeme vidieť viac dôkazov, že inflácia zostane nízka, kým budeme môcť znížiť úrokové sadzby,“ uviedol guvernér BOE Andrew Bailey vo vyhlásení, o ktorom informovala agentúra Reuters.

„Som optimista, že veci sa uberajú správnym smerom.“

Úrokové sadzby v BoE zatiaľ ponechali. Zdroj: Youtube

Očakávania trhu, že znižovanie úrokových sadzieb sa začne v lete, pretrvávajú. Konsenzus na znižovanie je na úrovni 25 bázických bodov v auguste a celkovo o 50 bázických bodov v tomto roku.

Bank of England môže prekvapiť

Niektorí ekonómovia vidia zníženie v júni a tri alebo viac znížení v roku. Predpovedá sa, že celková inflácia v Spojenom kráľovstve v apríli dramaticky poklesne v dôsledku nižších cien energií zo súčasných 3,2 % pod 2 % cieľ BOE, podľa niektorých prognóz.

Výbor sa zaoberal aj medzinárodnou situáciou. Nedávne výsledky hospodárskeho rastu vykazujú zvyčajne silnejšie v Spojených štátoch ako v eurozóne. Základné inflačné tlaky v oboch regiónoch sa od začiatku roka naďalej mierne zmierňovali, aj keď v Spojených štátoch menej, ako sa očakávalo.

Úrokové sadzby sú otázkou budúcnosti. Zdroj: Youtube

Dôkazy naznačujú, že táto vyššia ako očakávaná inflácia, odrážala skôr prekvapivo silný domáci dopyt než pretrvávanie inflácie. Údaje o inflácii v eurozóne boli viac v súlade s očakávaniami trhu a dopyt zostal relatívne utlmený. Zvýšený rozdiel v dopyte medzi regiónmi by mohol byť v súlade s rozdielmi v menovej politike s možnými dôsledkami pre výmenné kurzy.

BOE vo svojej štvrtkovej správe uviedla, že očakáva, že hrubý domáci produkt Spojeného kráľovstva v prvom štvrťroku vzrastie o 0,4 % a v druhom štvrťroku o 0,2 %. Ekonomika upadla v druhej polovici roku 2023 do plytkej recesie.

Medzitým očakáva, že celková inflácia sa v najbližšom období blíži k 2 % a očakáva, že neskôr v priebehu roka sa mierne zvýši v dôsledky očakávaného zoslabnutia efektu znižovania cien energií.

Ďalšie zaujímavé čítanie: XTB – Recenzia burzy

POZVÁNKA na FREE DISCORD

Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo

Sleduje dianie vo svetovej ekonomike a zaujíma sa o svet investícií. Investične sa sústredí na tradičné trhy a konzervatívne investovanie. Po vyštudovaní politológie sa upísal svetu logistiky.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore