Trápi nás inflácia služieb, tvrdí Marek Nemky

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 18. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Inflácia tu s nami ešte nejaký čas určite bude
Zdroj fotografie: Nemky/shutterstock.com/PAPALAH
vipdiscord

Inflácia hýbala trhmi tento týždeň. Práve na to nadväzujeme rozhovorom s Marekom Nemkym, analytikom XTB. Snažíme sa interpretovať tieto údaje a vlastne zistiť, čo by mohli znamenať pre investorov v nasledujúcom období. Nie je to jednoduchá úloha, práve preto sme sa obrátili na kvalifikovaného a známeho analytika. Inflácia je často súčasťou riešených oblastí analytikov XTB.

Inflácia v ukazovateľoch CPI a PPI

Ako z celkového pohľadu hodnotíte údaje z ukazovateľa PPI? Trh to nevystrašilo aj napriek tomu, že údaje boli horšie ako očakávanie.

Keď sa pozrieme na dáta o indexe cien výrobcov, tak ten v mesiaci apríl vzrástol medzimesačne o 0,5 %, primárne z dôvodu nárastu cien v službách pre výrobcov. Tento nárast cien bol vyšší o 0,2 p. b. oproti očakávaniam, avšak marcové dáta boli zároveň revidované až o 0,3 p. b. nadol. Práve z tohto dôvodu na tieto správy výraznejšie trh nereagoval. Navyše dôležité zložky PPI, ktoré by sa mali instantne prepísať do indexu nákladov osobnej spotreby, teda inflačného indexu ktorý sleduje Fed, boli bez zmeny, keďže klesali ceny nemocničnej ambulantnej starostlivosti a ceny leteniek, zatiaľ čo na druhej strane rástli ceny správy portfólia, čo zvyšuje náklady za finančné služby.

Inflácia je silnou témou súčasnej ekonomiky. Zdroj: Youtube

Hovorí to o pozitívnej nálade trhu?

Dáta o indexe cien výrobcov nenaznačovali, že by sa mala nálada na trhoch nejako obrátiť, keďže prichádzajúce dáta, ako som už spomínal, boli skôr nakoniec neutrálne.

Ako môžeme hodnotiť pozitívne údaje CPI? Údaje boli lepšie a trhom to takmer ihneď pohlo smerom nahor.

Lepšie údaje o spotrebiteľskej inflácii sú samozrejme dobrou správou, keďže prichádzajú po podstatne horších dátach za posledných 5 mesiacov. Trh postupne celkom podstatne prehodnotil makroekonomickú situáciu a vývoj úrokových sadzieb. Nie je to až tak dávno kedy sme očakávali pomaly 6 znížení sadzieb v tomto roku, avšak s tým ako postupne prichádzali horšie dáta, tak v súčasnosti to vyzerá iba na 2 zníženia. Čo nás primárne v inflácii stále trápi, aj napriek pozitívnejším aprílovým dátam je stále inflácia služieb. Tá je príliš vysoko, keďže spotrebitelia stále podstatne viac míňajú a zvýšené náklady súvisiace s vyššími sadzbami sú prenesené na spotrebiteľa, ktorý je ochotný to prijať.

Inflácia je častou témou investičných videí XTB. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš registráciu na XTB, využi nasledujúci link:

Kryptomeny

Ako sa máme pozerať na to, že Bitcoin je tesne pod vrcholom, SP500 na historicky najvyššej úrovni a zároveň aj zlato na ATH. Ako je možné, že tieto všetky aktíva sú zároveň na maximách?

Bitcoin je trošku špecifické aktívum, keďže fundamenty sú u neho skôr sentimentálne, a to práve z pohľadu, že ako ho v súčasnosti vnímajú investori. Keďže už dlho sa nestal nejaký podvod na kryptomenách ako bola napríklad burza FTX a navyše sa schválili spotové ETFka a prišiel halving, tak Bitcoin si v súčasnosti užíva pozitívnu náladu a tak aj cena aktíva rastie. Môže to však signalizovať ešte stále pomerne dosť likvidity vo finančnom systéme a ochotu ľudí vkladať svoje peniaze do rizikových aktív aj napriek vysokým úrokovým sadzbám.

Čo sa týka vývoja na akciách, tak ten sa pozerá samozrejme vopred a snaží sa stále odhadnúť aká bude ziskovosť podnikov a ako budú rásť. V súčasnosti je ocenenie akciového trhu na vysokých úrovniach, keď  sa pozrieme na ukazovatele ako pomer ceny ku zisku. Navyše pri vysokých úrokových sadzbách  Očakávania na rast sú však taktiež vysoké, čo ospravedlňuje vysoké ocenenie. Akýkoľvek náznak spomalenia ekonomiky však z môjho pohľadu bude znamenať pokles akciového trhu a súčasný stav tak investorom veľmi nenahráva. Navyše pri vysokých úrokových sadzbách sa z môjho pohľadu zvyšuje riziko na zhoršenie ekonomickej situácie, čo, ako som spomínal, by negatívne prispelo ku vývoji na akciovom trhu.

Ďalší vývoj

Predpokladáte, že môžu údaje o inflácii ovplyvniť vývoj na trhoch v nasledujúcich týždňoch?

Akciový trh takéto makroekonomické dáta zarátava behom pár stotín do svojho cenového vývoju, takže nepredpokladám že vďaka tejto lepšej jednej desatinke na inflačnom vývoji bude teraz trh pozitívne reagovať celý mesiac. Bude skôr vyhľadávať ďalšie makroekonomické dáta, ktoré budú vychádzať a bude si dotvárať obraz o makroekonomickej situácii a aký to bude mať dopad na budúcu ziskovosť akcií. V súčasnosti sa nachádzame navyše v bullmarkete, teda v rastovom trende indexov, a očakávania na rast ziskovosti sú do ďalších kvartálov pomerne vysoké. Trh tak v súčasnosti môže byť o čosi viac citlivý na akékoľvek náznaky spomalenia. 

Zmenili podľa Vášho názoru údaje o CPI a PPI názor Fedu na znižovanie úrokov?

Nemyslím si že by bol po týchto dátach ich názor výraznejšie zmenený. Fed potrebuje vidieť, že sa inflácia dostáva na cieľ 2 % a jedny pozitívne dáta po piatich negatívnych nie je ešte veľká výhra. Môže to však byť signálom obratu trendu, čo by samozrejme už pozitívne bolo. V súčasnosti však Fed potrebuje oveľa viac dát ohľadom nižšieho rastu cien. Taktiež Fed sleduje skôr index nákladov osobnej spotreby, PCE index, ako ich preferovaný ukazovateľ inflácie, a tak si budeme musieť ešte počkať na koniec mesiaca, či takýto pozitívny vývoj bude aj v tomto prípade. Zatiaľ sa však očakáva, že prvé zníženie príde až na septembrovom zasadnutí, takže do vtedy musíme ešte vidieť minimálne ďalšie 4 mesiace pozitívnych dát. 

Inflácia zaujíma aj začínajúcich investorov. Zdroj: Youtube

Keď už sme konkrétne pri tom, napriek údajom, ktoré uvádza samotný Fed. Koľko znížení úrokových sadzieb očakávate v tomto roku v USA?

Fed očakával naposledy 3 zníženia úrokových sadzieb. V súčasnosti sa však zdá, že ich bude skôr iba 2 do konca tohto roka, pričom prvé zníženie by zatiaľ malo prísť v septembri. Samozrejme, budeme si musieť počkať na ďalšie dáta a v prípade, že by sa inflácia pod kontrolu nedostávala, tak ako by sme čakali, tak ku zníženiu by v tomto roku nemuselo vôbec prísť. Taktiež to platí naopak, keď uvidíme nejaký problém v ekonomike, ktorý ohrozí rast a bude vytvárať tlaky na prudký cenový pokles, tak Fed zasiahne znižovaním úrokových sadzieb.

Ďakujeme za rozhovor a budeme radi, ak si na našich čitateľov nájdete čas aj v budúcnosti a podelíte sa o svoje pohľady na trh.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Nie je inflácia ako inflácia. Viete rozdiel medzi CPI a PPI?

POZVÁNKA na FREE DISCORD

Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore