Meta (Facebook) – Kompletná analýza Magnificent 7

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 18. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Meta patrí k tomu najlepšiemu na burze
Zdroj fotografie: shutterstock.com/DANIEL CONSTANTE
vipdiscord

Meta (META.US) je technologickým obrom s trhovou kapitalizáciou 1,2 bilióna USD, tržbami 135 miliárd USD a ziskom 45 miliárd USD za rok 2023. V tejto sérii článkov sa podrobne venujeme siedmim technologickým gigantom, ich činnosti a pôsobeniu na trhu, ako aj ich stručnej histórii. Informácie čerpáme z aktualizovaného ebooku renomovaného analytika XTB, Tomáša Vranku. Sledovanie kvalitných firiem, ktoré sú kľúčové pre ekonomický rast, je pre každého investora nevyhnutné. Preto tento seriál nesie názov – Investovanie do Big Tech spoločností.

Meta Inc.

Meta vlastní niektoré z najpopulárnejších sociálnych sietí a aplikácií ako Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger a novú platformu Threads. Všetky tieto platformy generujú príjmy primárne z reklamy, ktorú na ne umiestňujú firmy s cieľom osloviť miliardy používateľov po celom svete.

Meta patrí k technologickým gigantom súčasnosti. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Počas pandémie COVID-19 sa čas strávený na sociálnych sieťach výrazne zvýšil, čo Mete umožnilo výrazne navýšiť tržby a zisky. Avšak rok 2022 priniesol zníženie tržieb a ziskov v dôsledku rastúcej inflácie, zvyšovania úrokových sadzieb a zhoršujúcej sa ekonomickej situácie, čo viedlo k zníženiu výdavkov na reklamu.

Nové segmenty a budúcnosť

Kontroverzný segment Reality Labs, zameraný na virtuálnu realitu a Metaverse, tvorí 1,4% tržieb, no generuje miliardové straty. Napriek tomu CEO Mark Zuckerberg verí v budúcnosť Metaversa ako miesta pre prácu, zábavu a hry. Meta tiež vstúpila do oblasti AI, s cieľom zlepšiť cielenie reklamy a efektívnosť interných procesov.

Nová sociálna sieť Threads, ktorá bola predstavená ako alternatíva k Twitteru/X, zaznamenala rýchly vzostup aj pád záujmu. Meta stále skúša nové technológie a oblasti, ako sú fyzické zariadenia a AI, s cieľom diverzifikovať svoje portfólio.

Riziká a výzvy

Spoločnosť čelí viacerým rizikám vrátane regulácií v oblasti ochrany osobných údajov a závislosti na iných spoločnostiach ako Apple, Google a Microsoft. Tieto spoločnosti môžu ovplyvniť schopnosť Mety zbierať a spracovávať dáta, čo je kľúčové pre jej reklamný model. Aj z toho dôvodu sa technologickí giganti navzájom ovplyvňujú.

Ďalším rizikom je konkurencia, najmä zo strany čínskeho TikToku, ktorý priniesol nový koncept vertikálnych videí a obsah na báze umelej inteligencie. Meta musí neustále inovovať, aby udržala mladých používateľov a prilákala nových.

Meta v konkurenčnom prostredí. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Finančné výsledky a technický pohľad

Meta dosiahla za posledný kvartál solídne výsledky s rastom tržieb o 27% a zisku o 70%. Napriek tomu, po zverejnení výsledkov, akcie klesli o takmer 15%, čo naznačuje, že trh mal vysoké očakávania. Technický pohľad na akcie META naznačuje, že dôležitou úrovňou bola hladina 407-452 USD. Akcie však môžu testovať nižšie úrovne v prípade ďalších poklesov, až na úroveň 298,50 USD alebo dokonca 161 USD, ktorá predstavuje silnú podporu pre long obchodníkov.

Meta ostáva jednou z najlacnejších spoločností v technologickom sektore s potenciálom pre rast, no tiež s viacerými rizikami, ktoré je potrebné brať do úvahy pri investičných rozhodnutiach.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed rozhodol o výške sadzieb

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore