Microsoft – Kompletná analýza Magnificent 7

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 15. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Microsotf je jedna z najväčších spoločností sveta
Zdroj fotografie: shutterstock.com/JeanLucIchard
vipdiscord

Microsoft, s trhovou kapitalizáciou 3,12 bilióna USD, je jednou z najvýznamnejších technologických spoločností na svete, známa svojím rozsiahlym portfóliom produktov a služieb. V tejto sérii článkov analyzujeme všetkých 7 technologických gigantov, predstavíme si ich činnosť a pôsobenie na trhu. Ako aj krátku históriu. A to všetko s pomocou aktualizovaného ebooku od známeho analytika XTB Tomáša Vranku. Každý investor by sa mal pozerať na kvalitné firmy, ktoré sú pevnou súčasťou ekonomického rastu. A nájsť pre to lepšiu definíciu ako sedem najväčších a najkvalitnejších spoločností na svete nie je možné. Preto seriál nesie pomenovanie – Investovanie do Big Tech spoločností.

Microsoft Inc.

Microsoft, dlhodobo jedna z najväčších amerických spoločností, dosiahla v roku 2023 trhovú kapitalizáciu 3,12 bilióna USD. Spoločnosť zaznamenala tržby vo výške 228 miliárd USD a čistý zisk 83 miliárd USD. Čisté marže sa pohybovali na úrovni 36%, čo je dôkazom efektívneho riadenia nákladov a vysokého dopytu po jej produktoch a službách.

Microsoft je pevnou súčasťou Magnificent 7. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Segmenty podnikania

Microsoft svoje podnikanie rozdeľuje do troch hlavných segmentov: Intelligent Cloud, Productivity and Business Processes a More Personal Computing.

  1. Intelligent Cloud: Tento segment zahŕňa cloudové služby Microsoft Azure, ktoré sú významným zdrojom príjmov pre spoločnosť. V roku 2023 generoval tento segment tržby vo výške 87,9 miliardy USD, čo predstavuje 41,5 % celkových tržieb spoločnosti. Cloudové služby sa rýchlo rozvíjajú, najmä po pandémii, keď mnoho firiem presunulo svoje operácie do cloudu kvôli efektivite a bezpečnosti.
  2. Productivity and Business Processes: Tento segment zahŕňa produkty ako Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), komunikačný nástroj Teams, Dynamics a sociálnu sieť LinkedIn. V minulosti sa produkty predávali na fyzických nosičoch, dnes sa však distribuujú elektronicky alebo ako predplatné. Tento segment generoval v roku 2023 tržby vo výške 69,3 miliardy USD, čo predstavuje 32,7 % celkových tržieb.
  3. More Personal Computing: Tento segment zahŕňa predaj fyzických zariadení (notebooky, tablety), licencie na Windows pre iných výrobcov počítačov, hernú konzolu Xbox a tržby z reklamy. V roku 2023 generoval tento segment tržby vo výške 54,7 miliardy USD, čo predstavuje 25,8% celkových tržieb. Hoci tržby z predaja počítačov a licencií na Windows klesli kvôli útlmu na trhu, segment stále zostáva dôležitým prínosom pre spoločnosť.

Nové segmenty a budúcnosť

Microsoft pokračuje v expanzii do nových segmentov a inovácií. Spoločnosť bola jedným z prvých investorov do organizácie OpenAI, ktorá vyvinula ChatGPT, a začlenila služby na báze AI do svojich produktov, ako je Microsoft Office. Integrácia AI má potenciál výrazne zvýšiť produktivitu a priniesť nové príležitosti na trhu.

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Ďalším inovačným krokom je vstup do oblasti virtuálnej a rozšírenej reality so súpravou HoloLens, ktorá je určená pre firemný sektor a vládne organizácie. Microsoft tiež prehĺbil svoju prítomnosť v hernom priemysle akvizíciou spoločnosti Activision Blizzard za približne 70 miliárd USD, čo posilňuje jeho postavenie v oblasti gamingu.

Riziká

Aj keď Microsoft prežíva úspešné obdobie, čelí niekoľkým rizikám. Spomalenie rastu v segmente cloudových služieb môže ovplyvniť očakávania investorov a ocenenie akcií. Microsoft čelí konkurencii v oblasti cloudových služieb od spoločností ako Amazon a Google, čo môže znížiť jeho podiel na trhu. V oblasti osobných počítačov a kancelárskych balíkov čelí konkurencii od spoločností ako Apple a Google, ktoré ponúkajú alternatívne riešenia.

Microsoft zostáva jedným z lídrov v technologickom sektore vďaka svojej schopnosti inovovať a expandovať do nových oblastí. S pokračujúcim rastom v oblasti cloudových služieb, integráciou AI a expanziou do virtuálnej reality a gamingu má spoločnosť veľký potenciál na udržanie si svojho dominantného postavenia aj v nasledujúcich rokoch.

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Investori však musia byť obozretní a sledovať vývoj v konkurenčných oblastiach, aby mohli presne odhadnúť budúci vývoj a potenciálne riziká.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed rozhodol o výške sadzieb

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore