Nie je inflácia ako inflácia. Viete rozdiel medzi CPI a PPI?

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 14. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Inflácia a rozdiel v jej vnímaní
Zdroj fotografie: IVV
vipdiscord

Inflácia je hlavnou oblasťou skúmania ekonómov v súčasnosti. S takou mierou sa vyspelý svet nestretol niekoľko rokov. V ekonomickom svete sa často používajú rôzne indexy na meranie inflácie a celkovej cenovej úrovne v ekonomike. Dva z najdôležitejších indexov, ktoré sa používajú na tento účel, sú index spotrebiteľských cien (CPI) a index cien výrobcov (PPI). Tieto dva indexy poskytujú užitočné informácie pre ekonómov, politikov, investorov a spotrebiteľov, ale merajú rôzne aspekty ekonomiky a majú rozličné aplikácie. Inflácia je dnes celosvetovým problémom, preto je potrebné si v danej oblasti urobiť prehľad.

Definície a základné rozdiely

Index spotrebiteľských cien (CPI) meria priemernú zmenu cien, ktoré spotrebitelia platia za kôš tovarov a služieb. Tento index je široko používaný ako ukazovateľ inflácie a je často citovaný pri rozhodovaniach o monetárnej politike a pri indexácii dôchodkov a sociálnych dávok. CPI sa sústreďuje na konečnú cenu tovarov a služieb zakúpených priamo spotrebiteľmi.

Index cien výrobcov (PPI), na druhej strane, meria priemernú zmenu predajných cien, ktoré domáci výrobcovia dostávajú za svoje výstupy. PPI je dôležitý pre ekonómov, pretože poskytuje indikáciu o cenovom tlaku, ktorý môže v budúcnosti ovplyvniť spotrebiteľské ceny. Na rozdiel od CPI, PPI zahrňuje aj ceny tovarov na rôznych stupňoch výrobného procesu, vrátane surovín, polotovarov a hotových výrobkov.

Inflácia a jej rozdielne vnímanie cez indexy. Zdroj: Youtube

Podrobné porovnanie

  1. Rozsah tovarov a služieb:
    • CPI: Zahrňuje široké spektrum tovarov a služieb, ktoré spotrebitelia bežne kupujú, vrátane jedla, oblečenia, bývania, zdravotnej starostlivosti, dopravy a vzdelávania.
    • PPI: Zahrňuje tovary a služby ako sú suroviny (napr. drevná hmota, ruda), polotovary (napr. tkaniny, kovové diely) a hotové výrobky (napr. automobily, elektronika) predávané pre ďalšie spracovanie alebo predaj.
  2. Účel použitia:
    • CPI: Slúži hlavne na meranie zmien v životných nákladoch spotrebiteľov a je často používaný na úpravu dôchodkov a iných životných dávok na základe inflácie.
    • PPI: Používa sa na predikciu budúcich inflačných trendov v cenách spotrebiteľov, ako aj na posúdenie cenových tlakov v ekonomike.
  3. Vplyv na ekonomické politiky:
    • CPI: Je kritickým ukazovateľom pre centrálne banky pri určovaní menovej politiky, najmä pri rozhodovaniach o úrokových sadzbách.
    • PPI: Môže poskytnúť včasné signály o inflačných tlakoch, ktoré ešte nezasiahli spotrebiteľský trh, a pomáha formulovať priemyselné a obchodné politiky.

Inflácia v praxi

Predstavme si situáciu, kde cena ropy prudko stúpa. Tento nárast sa najprv prejaví v PPI, keďže náklady na výrobu a prepravu tovarov sa zvýšia. Postupne, keď sa zvýšené výrobné náklady prenesú na spotrebiteľské ceny, zaznamená sa to aj v CPI. Toto oneskorenie medzi PPI a CPI môže poskytnúť cenný časový priestor pre politikov a manažérov na prispôsobenie stratégií pred tým, ako sa plný dopad zvýšených nákladov prejaví na spotrebiteľoch.

Inflácia trápi svet v súčasnosti. Zdroj: Youtube

Hoci CPI a PPI sú obidva dôležité pre analýzu ekonomickej situácie, každý z nich slúži rozličným účelom a poskytuje rozdielne perspektívy na infláciu a cenové zmeny. Počas tvorby politík a investičného rozhodovania je dôležité pochopiť, ktorý index je relevantnejší pre danú situáciu, a ako môžu ich rôzne signály ovplyvniť ekonomické rozhodnutia.

Pre spotrebiteľa je zvyčajne dôležitejší index spotrebiteľských cien (CPI), keďže tento index priamo meria zmeny v nákladoch spojených s každodenným životom. CPI je základným ukazovateľom, ako sa menia ceny tovarov a služieb, ktoré spotrebitelia bežne kupujú. Z toho dôvodu môže spotrebiteľovi poskytnúť cenné informácie o tom, ako inflácia ovplyvňuje ich nákupnú silu. Tento index je často používaný na úpravu dôchodkov, platov a sociálnych dávok, čo znamená, že má priamy dopad na financie jednotlivcov.

Čo je to inflácia. Zdroj: Youtube

Na druhej strane, index cien výrobcov (PPI) má väčší význam pre ekonomických regulátorov, ako sú centrálna banka a vláda, pretože poskytuje skoré indikácie o cenových tlakoch, ktoré by mohli v budúcnosti ovplyvniť spotrebiteľské ceny. PPI umožňuje regulátorom sledovať náklady na tovary v rôznych stupňoch výrobného procesu, čo môže pomôcť predvídať budúce zmeny CPI a umožniť príslušné prispôsobenie menovej politiky. Vzhľadom na to, že cenové zmeny v PPI sa často prejavujú v CPI s časovým odstupom, môže tento index pomôcť pri rozhodovaní o úrokových sadzbách a iných menových politikách v snahe udržať ekonomickú stabilitu a kontrolovať infláciu.

Pre spotrebiteľa a regulátora sú teda dôležité rôzne aspekty týchto indexov inflácie, čo odzrkadľuje ich rozdielne úlohy a záujmy v ekonomike. Spotrebiteľovi poskytuje CPI inflácia bezprostredný pohľad na to, ako sa menia ceny pre konečného spotrebiteľa, zatiaľ čo regulátor využíva PPI na získanie ucelenejšieho obrazu o budúcich inflačných trendoch.

Ďalšie zaujímavé čítanie: XTB – Recenzia burzy

POZVÁNKA na FREE DISCORD

Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore