NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo
Publikované: 19. júna 2024

Zdieľajte tento článok

NVIDIA je najväčšou firmou sveta
Zdroj fotografie: shutterstock.com/photosince
vipdiscord

NVIDIA, spoločnosť sídliaca v Santa Clara, Kalifornia, bola založená v roku 1993 Curtisom Priemom, Chrisom Malachowskym a Jen-Hsun Huangom, je dnes uznávaným lídrom v oblasti vývoja grafických procesorov a čipových sád. V tejto sérii článkov sa podrobne venujeme siedmim technologickým gigantom, ich činnosti a pôsobeniu na trhu, ako aj ich stručnej histórii. Informácie čerpáme z aktualizovaného ebooku renomovaného analytika XTB, Tomáša Vranku. Sledovanie kvalitných firiem, ktoré sú kľúčové pre ekonomický rast, je pre každého investora nevyhnutné. Preto tento seriál nesie názov – Investovanie do Big Tech spoločností.

NVIDIA Corp.

Práve dnešný deň je pre analyzovanú spoločnosť dôležitý. V rámci rebríčka spoločností podľa ich hodnoty (valuácie) sa dostala na prvé miesto a je tak najhodnotnejšia spoločnosť sveta.

Investície vo vrecku
Nvidia prekonala Microsoft aj Apple a dostala sa na čelo rebríčka najhodnotnejších firiem. Zdroj: https://companiesmarketcap.com/

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Inovatívny prístup spoločnosti k dizajnu a vývoju GPU (grafických procesorových jednotiek) umožnil spoločnosti NVIDIA vytvoriť produkty, ktoré definovali súčasné štandardy v počítačovej grafike. Prvý grafický akcelerátor NV1, predstavený v roku 1995, bol prelomovým momentom, ktorý umožnil spoločnosti vstúpiť na trh s PC hrami a multimédiom. V roku 1999 NVIDIA predstavila GeForce 256, prvú GPU na svete, ktorá zmenila paradigmu výpočtovej techniky a položila základy pre moderné hranie hier a profesionálne grafické aplikácie.

NVIDIA sa tiež stala kľúčovým hráčom v oblasti umelého inteligencie, keď v roku 2012 spustila éru moderného AI s podporou prelomovej neurónovej siete AlexNet. Tento krok umožnil vývojárom a vedcom využívať paralelné spracovanie GPU pre vedecký výskum a vývoj aplikácií. V roku 2018 spoločnosť predstavila NVIDIA RTX, prvú GPU schopnú real-time ray tracingu, čím znova definovala počítačovú grafiku.

NVIDIA sa neustále rozvíja a v roku 2022 hrala zásadnú úlohu pri budovaní metaverse s platformou NVIDIA Omniverse, ktorá predstavuje ďalšiu fázu internetu. S viac ako 4 miliónmi vývojárov vytvárajúcich tisíce aplikácií pre akcelerované výpočty a viac ako 40 000 spoločností využívajúcich technológie NVIDIA AI, spoločnosť pokračuje v inováciách a posúva hranice možného.

Nvidia potvrdila dobré výsledky. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Nvidia pôsobí v dvoch hlavných segmentoch:

  • 1. Grafika (predtým GPU): Tento segment je zameraný na špecializované trhy vrátane série GeForce pre hráčov, ako aj softvérových produktov vyvinutých pre cloudové vizuálne a virtuálne výpočty. Zahŕňa príjmy z predaja jednotiek grafických procesorov, ktoré sa primárne používajú v spotrebiteľských počítačoch, profesionálnych počítačoch a dátových centrách¹. Vo fiškálnom roku 2019 tvoril tento segment 87 % celkových výnosov, v roku 2024 tvoril len 22%..
  • 2. Compute & Networking (predtým Tegra Processors): Tento segment zahŕňa platformy a systémy dátových centier pre umelú inteligenciu (AI) a vysokovýkonnú výpočtovú techniku ​​(HPC). Predstavuje výnosy z produktov založených na technológiách Tegra SOC (system-on-chip) a modemových procesoroch, medzi ktoré patrí Tegra pre automobilový priemysel, vrátane informačno-zábavných a navigačných systémov; a herné zariadenia¹. Vo fiškálnom roku 2019 tento segment prispel 13 %, ale  v roku 2024 už tvoril 78 % z príjmov spoločnosti.
Nvidia je pevnou súčasťou Magnificent 7. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Vízie a riziká

Zmienený presun jadra príjmov spoločnosti je dôkazom prispôsobivosti a vízie do budúcnosti. Odvetvie polovodičov je vysoko konkurenčné a vlastnosti, ktoré firma preukázala a naďalej potvrdzuje jej môžu pomôcť zastať si svoje miesto na vrchole vo svojom segmente. S nástupom AI sa veľa firiem snaží získať čo najväčší podiel na rastúcom trhu.

Výrazným rizikom, ktoré by sme mohli aplikovať na celý priemysel polovodičov, je jeho závislosť na niekoľkých firmách ako TSMC. Tie sa nachádzajú v nepokojnom geologickom (časté zemetrasenia) ale hlavne geopolitickom prostredí. Napätie medzi Taiwanom (podieľa sa na celosvetovej výrobe čipov až 50 %) a Čínou, sprevádzané častými vojenskými manévrami v okolí ostrova by v prípade vypuknutia ostrého konfliktu mohlo vážne ohroziť celé priemyselné odvetvie.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed rozhodol o výške sadzieb

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo

Sleduje dianie vo svetovej ekonomike a zaujíma sa o svet investícií. Investične sa sústredí na tradičné trhy a konzervatívne investovanie. Po vyštudovaní politológie sa upísal svetu logistiky.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore