PCE inflácia – aktuálne výsledky

Marek Rodák
Marek Rodák
Publikované: 31. mája 2024

Zdieľajte tento článok

PCE inflácia ukazuje svoju dôležitosť
Zdroj fotografie: shutterstock.com/bangoland
vipdiscord

PCE inflácia, ktorej výsledky sme sa dozvedeli, je najpodstatnejším indikátorom, ktorý sleduje Fed. Popisuje spotrebiteľskú infláciu najpresnejšie. Dokáže teda zachytiť, ako sa inflácia dotýka priamo spotrebiteľov. Výsledky nepotešili a tak sa nedá očakávať skoré znižovanie úrokových sadzieb Fedom.

PCE inflácia

PCE (Personal Consumption Expenditures) Price Index je kľúčovým ukazovateľom inflácie v USA, ktorý sleduje zmeny cien tovarov a služieb bez zahrnutia potravín a energií. Tento index je preferovaný Federálnym rezervným systémom (Fed) na hodnotenie cenovej stability a stanovenie menovej politiky. Core PCE Price Index poskytuje presnejší obraz o trendoch v cenovej hladine, keďže vylučuje volatilné položky, ktoré môžu skresliť celkovú infláciu. Výsledky tohto ukazovateľa majú významný vplyv na rozhodnutia o úrokových sadzbách a celkovú ekonomickú politiku USA.

PCE inflácia nepotešila. Zdroj: Youtube

Odborníci pred zverejnením predpokladali, že jadrový index cien osobnej spotreby (Core PCE) za apríl bude naďalej ukazovať na pretrvávajúcu infláciu v USA. Core PCE Index, ktorý sleduje zmeny cien tovarov a služieb bez zahrnutia potravín a energií, je kľúčovým ukazovateľom inflácie preferovaným Federálnym rezervným systémom (Fed). Tento index poskytuje presnejší obraz o trendoch v cenovej hladine tým, že vylučuje volatilné položky.

PCE inflácia dopadla úplne podľa predpokladov. Očakávaných 2,7 % pri PCE indexe sa za apríl naplnilo. Rovnako je to pri jadrovej zložke, a to 2,8 % očakávaných aj reportovaných. Tieto údaje sú súčasťou medziročného porovnania. Pri medzimesačných údajoch takisto dopadli čísla presne podľa očakávania. A to pri PCE indexe je to 0,3 %. Jediný pozitívnejší údaje je pri medziročnej jadrovej inflácii, a to namiesto predikovaných 0,3 % to bolo 0,2 %. To je ale úplne minimálne zlepšenie oproti predpokladom. Trhy to v prvom momente zobrali pozitívne a začal rast rizikovejších assetov a pokles hodnoty amerického dolára.

Čo bude ďalej

Aprilové výsledky naznačujú, že inflácia zostáva „lepkavá“, čo znamená, že ceny sa nevracajú na nižšie úrovne napriek snahám o kontrolu inflácie. Tento trend je znepokojujúci pre ekonomiku, pretože pretrvávajúca inflácia môže viesť k vyšším životným nákladom a zníženiu kúpnej sily spotrebiteľov. Fed môže byť nútený naďalej zvyšovať úrokové sadzby, aby zmiernil inflačné tlaky, čo môže mať za následok spomalenie ekonomického rastu. A to aj napriek tomu, že vyhlásil, že ďalší pohyb bude smerom nadol.

Zostávajúca vysoká inflácia tiež naznačuje, že niektoré faktory, ako sú problémy v dodávateľských reťazcoch a zvýšené náklady na suroviny, stále ovplyvňujú ceny. Spotrebitelia a podniky musia byť pripravení na dlhšie obdobie s vyššími cenami, čo môže ovplyvniť ich finančné rozhodnutia a investície.

Najbližšie zasadnutie Fedu je naplánované na 11. a 12. júna. Jeho predstavitelia jasne povedali, že podmienkou zníženia sadzieb sú ďalšie údaje, ktoré by svedčili o ochladení inflácie.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (27. 5. – 2. 6. 2024)

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore