Prichádza recesia? Tento segment ju môže spustiť

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 15. mája 2024

Zdieľajte tento článok

Recesia prichádza neohlásene
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Golden Dayz
vipdiscord

V roku 2023 si bol každý analytik istý, že prichádza recesia, prípadne rovno kríza. Odvtedy sa však už o tom veľmi nehovorí, hoci množstvo údajov sa zhoršuje. Po finančnej kríze v roku 2008 americkí predstavitelia opäť bijú na poplach, tentoraz kvôli potenciálnej úlohe nebankových hypotekárnych spoločností. Americká rada pre dohľad nad finančnou stabilitou (FSOC), konzorcium finančných regulátorov založené po roku 2008, vyjadrila obavy v súvislosti so zraniteľnosťou tohto sektora, ktorý vo veľkej miere pôsobí mimo tradičnej bankovej sféry. Recesia bola v tom čase počiatkom väčších problémov.

Zraniteľnosť voči výkyvom na trhu

Na rozdiel od svojich bankových náprotivkov nemajú nebankové hypotekárne spoločnosti stabilné vklady a vo veľkej miere sa spoliehajú na trhové financovanie, vďaka čomu sú náchylné na výkyvy na hypotekárnom trhu.

Tieto spoločnosti, ktorých príkladom sú mená ako Rocket Mortgage a PennyMac, v posledných rokoch výrazne vzrástli. A teraz predstavujú významnú väčšinu hypoték na bývanie v Spojených štátoch.

Jadro problému spočíva v jedinečných rizikách, ktoré tieto nebankové subjekty predstavujú. Pri zvýšenej expozícii výkyvom hypotekárneho trhu a nedostatku prísnych vnútroštátnych predpisov predstavujú potenciálny dominový efekt, ktorý čaká na spustenie krízy. Rada pre dohľad nad finančnou stabilitou (Financial Stability Oversight Council, FSOC) varuje, že v prípade prepadu cien domov alebo zmrazenia finančných trhov by tieto spoločnosti mohli čeliť kríze likvidity. To by im sťažilo plnenie záväzkov voči investorom aj dlžníkom.

FSOC navrhuje opatrenia

Ministerka financií Janet Yellenová, predsedníčka FSOC, zdôraznila naliehavú potrebu riešiť tieto zraniteľné miesta a pripomenula, že dôsledky sa môžu prejaviť v celom finančnom systéme. Rada navrhla sériu opatrení vrátane posilnených štátnych regulácií, zriadenia odvetvového zabezpečenia likvidity a ďalšie opatrenia. Vrátane splnomocnenia inštitúcií ako Ginnie Mae zasahovať v časoch stresu.

Reakcie priemyslu na tieto návrhy však boli zmiešané. Zatiaľ čo niektorí podporujú ciele FSOC stabilného finančného trhu, iní varujú pred nadmernou reguláciou a uvádzajú potenciálne vplyvy na trhovú konkurenciu a náklady na pôžičky.

Scott Olsen z Community Home Lenders of America bagatelizuje riziká načrtnuté FSOC a argumentuje proti regulačným opatreniam, ktoré by mohli brániť prístupu k hypotékam, najmä pre marginalizované skupiny.

Recesia napriek opatrnosti

Aj napriek tomu hlasy v regulačnej sfére odrážajú obavy FSOC. Brandon Milhorn z Konferencie štátnych bankových dohľadov vyzýva na opatrnosť a pred zavedením nových opatrení v oblasti likvidity požaduje dôkladnejšiu analýzu. Patricia McCoy, profesorka práva na Boston College Law School, zdôrazňuje prirodzenú krehkosť nebankových hypotekárnych spoločností a zdôrazňuje ich náchylnosť na výkyvy trhu. Výkyv trhu opačným smerom by mohol spôsobiť ekonomické poklesy. Jednou z možností je recesia.

Dôležité je nájsť rovnováhu, aby neprišla recesia

Ako sa vynárajú spomienky na krízu z roku 2008, debata o úlohe nebankových hypotekárnych spoločnostíach v ďalšom ekonomickom poklese sa zintenzívňuje. Recesia bola jednou z možností vývoja.

Warren Buffett o téme recesia. Zdroj: Youtube

Zatiaľ čo regulačné orgány obhajujú preventívne opatrenia na zmiernenie rizík, zainteresované strany v odvetví postupujú opatrne a obávajú sa neúmyselných následkov. Nakoľko sa hypotekárny trh neustále vyvíja, hľadanie rovnováhy medzi stabilitou a dostupnosťou zostáva prvoradou výzvou pre tvorcov politík, ako aj pre samotných účastníkov odvetvia.

Ďalšie zaujímavé čítanie: XTB – Recenzia burzy

POZVÁNKA na FREE DISCORD

Majte prehľad vo svete investovania! Pridajte sa na náš FREE DISCORD a už vám nič neutečie. Discord kanál je zadarmo a máte tam množstvo BONUSOVÉHO obsahu. Kedykoľvek môžete prísť, ale aj odísť. Pridanie je nezáväzné a ZDARMA. Ak ti tento obsah nestačí a chceš viac, tak neváhaj a pridaj sa!

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

Horúce novinky

Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore