Tesla – Kompletná analýza Magnificent 7

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 17. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Tesla je technologickým gigantom
Zdroj fotografie: shutterstock.com/Muhammad Alimaki
vipdiscord

Tesla (TSLA.US) je jednou z najznámejších spoločností na svete, špecializujúcou sa na výrobu elektromobilov. V tejto sérii článkov sa zameriavame na sedem technologických gigantov, ich činnosť na trhu a stručnú históriu. Informácie čerpáme z aktualizovaného ebooku analytika XTB Tomáša Vranku. Každý investor by mal sledovať kvalitné firmy, ktoré významne prispievajú k ekonomickému rastu. Preto sa náš seriál volá – Investovanie do Big Tech spoločností.

Tesla Inc.

S trhovou kapitalizáciou 566 miliárd USD, tržbami za rok 2023 vo výške 97 miliárd USD a ziskom 9 miliárd USD, Tesla zostáva na čele inovatívnych technologických spoločností. V roku 2023 dosiahla tržby vo výške 97 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o približne 20 %. Zisk však klesol z 12,7 miliardy USD v roku 2022 na 9 miliárd USD. Pokles zisku bol spôsobený výraznými zľavami na automobily, ktoré spoločnosť musela poskytnúť kvôli klesajúcemu dopytu.

Tesla je pevná súčasť Magnificent 7. Zdroj: Youtube

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Ocenenie Tesly z hľadiska P/E je 79, čo je veľmi vysoká hodnota v porovnaní s inými automobilkami. Dividendový výnos je 0 %, čo naznačuje, že spoločnosť reinvestuje všetky zisky do ďalšieho rastu.

Trh a konkurencia

Tesla bola dlhodobo lídrom v oblasti elektromobilov, ale v štvrtom štvrťroku 2023 ju v počte vyrobených vozidiel predbehla čínska spoločnosť BYD. Napriek tomu, Tesla zostáva jediným výrobcom elektromobilov, ktorý na trhu dosahuje významný zisk. Spoločnosť je známa svojím prístupom k vertikálnej integrácii, čo znamená, že väčšinu výrobného procesu má pod svojou kontrolou, na rozdiel od iných automobiliek, ktoré sa spoliehajú na subdodávateľov.

Produktové segmenty

Tesla svoje podnikanie delí do dvoch hlavných segmentov: automobily a energetiku.

1. Automobily: Tento segment tvorí až 94 % tržieb spoločnosti. Tesla ponúka štyri hlavné modely – Model 3, Model Y, Model S a Model X. Spoločnosť nedávno začala produkovať Cybertruck a plánuje uviesť na trh nové, lacnejšie a menšie auto, ktoré bude konkurovať čínskym výrobcom. Okrem predaja áut sem patria aj príjmy zo servisu a ďalších služieb.

2. Energy Generation and Storage: Tento segment zahŕňa solárne panely, Tesla Solar Roof a batériové úložiská. V roku 2023 tvoril približne 6 % tržieb. Cieľom je umožniť majiteľom elektromobilov produkovať elektrinu doma pomocou solárnej energie.

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Inovácie a budúcnosť

Tesla pracuje na plne autonómnom riadení (FSD), čo by mohlo priniesť revolúciu v spôsobe využívania automobilov, vrátane možnosti robotických taxíkov. Spoločnosť tiež predstavila robota s názvom Optimus, ktorý by mohol pomôcť pri manuálnych prácach v rôznych odvetviach.

Tesla ponúka inovácie. Zdroj: Youtube

Riziká a výzvy

Tesla čelí viacerým rizikám. Jedným z hlavných je konkurencia, najmä z Číny a Európy. Čínske spoločnosti, ako BYD, ponúkajú lacnejšie elektromobily, čo môže Tesle spôsobiť problémy. Ďalším rizikom je závislosť na čínskom trhu a možná obchodná vojna medzi Čínou a západom. Tesla tiež čelí tlaku na marže kvôli znižovaniu cien svojich vozidiel.

Ak chceš vedieť o téme ešte viac, stiahni si zdarma ebook od analytika XTB Tomáša Vranku:

Technický pohľad na akcie

Akcie Tesla (TSLA.US) sa aktuálne obchodujú za 177 USD. Dôležitou technickou hladinou je pásmo 178,50 USD, pod ktorým by mohlo dôjsť k testovaniu hladín 123 USD, prípadne 149 USD. Pohyb nad 195 USD by mohol znamenať retestovanie hladiny 225 USD.

Tesla pokračuje v inováciách a rozvoji svojich technológií, avšak čelí významným výzvam na trhu. Investori by mali sledovať nielen finančné výsledky, ale aj technologický pokrok a reakcie na konkurenčný tlak.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed rozhodol o výške sadzieb

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)
30. júna 2024
Veľké porovnanie brokerov - XTB, Freedom24 a eToro
28. júna 2024
Jakub Kraľovanský: Bitcoin a dôvody prepadu pod 60 000 dolárov
25. júna 2024
binance_add

Najčítanejšie

Change - Recenzia platformy pre nákup kryptomien
1. júla 2024
Amazon - Kompletná analýza Magnificent 7
20. júna 2024
NVIDIA – Kompletná analýza Magnificent 7
19. júna 2024
Meta (Facebook) - Kompletná analýza Magnificent 7
18. júna 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore