Tesla sa bude sťahovať

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová
Publikované: 14. júna 2024

Zdieľajte tento článok

Tesla zaznamenala úspech
Zdroj fotografie: shutterstock.com/photosince
vipdiscord

Akcie spoločnosti Tesla zaznamenali výrazný nárast v predtrhovom obchodovaní po tom, čo generálny riaditeľ Elon Musk oznámil, že akcionári sú pripravení schváliť jeho kontroverzný balík odmien vo výške 56 miliárd dolárov. Súčasne s týmto rozhodnutím sa diskutuje aj o presune sídla spoločnosti z Delaware do Texasu.

Výrazný nárast ceny akcií

Vo štvrtok akcie Tesly v predmarketovom obchodovaní vzrástli o 6,85 %. Tento nárast prichádza v čase, keď sa akcionári spoločnosti chystajú hlasovať o dvoch kľúčových uzneseniach na výročnom zhromaždení.

Prvým významným bodom na programe je schválenie balíka odmien pre Muska, ktorý bol pôvodne schválený v roku 2018, ale sudca z Delaware ho v januári 2023 zrušil. Tento balík odmien je kontroverzný pre svoje agresívne ciele týkajúce sa finančnej výkonnosti a trhovej hodnoty Tesly.

Presun sídla do Texasu

Druhým bodom hlasovania je návrh na presun sídla Tesly z Delaware do Texasu. Tento návrh bol predložený po tom, čo Musk na sociálnej sieti X (predtým Twitter) požiadal svojich sledovateľov o názor na tento krok, na ktorý dostal jednoznačnú podporu.

Musk uviedol, že obe uznesenia majú „veľké šance“ na schválenie, hoci neposkytol žiadne konkrétne detaily. Tento optimizmus sa odráža vo zvýšenom záujme o akcie spoločnosti.

Tesla sa možno bude sťahovať do Texasu. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáte svoj účet u brokera, využite nasledujúci link:

Zmeny od roku 2018

Od pôvodného schválenia balíka odmien v roku 2018 sa situácia výrazne zmenila. Tesla sa stala jedným z najväčších svetových výrobcov elektrických automobilov, no zároveň čelí spomaleniu rastu a zvýšenej konkurencii, najmä zo strany čínskych spoločností. Musk tiež rozšíril svoje zameranie na iné projekty, vrátane firmy Neuralink a spoločnosti s umelou inteligenciou xAI.

Tesla a kritika

Kritici dohody o odmeňovaní tvrdia, že Musk je rozptyľovaný svojimi inými podnikateľskými aktivitami a že balík odmien je prehnaný. Medzi tými, ktorí sa postavili proti balíku, sú aj niektorí významní akcionári a inštitúcie ako Institutional Shareholder Services, Glass Lewis, Kalifornský štátny učiteľský dôchodkový systém a Nórsky suverénny fond.

Na druhej strane, podporovatelia argumentujú, že Musk je kľúčový pre budúci úspech Tesly a že adekvátna odmena je nevyhnutná na jeho udržanie. Tvrdia, že balík odmien motivoval Muska k dosiahnutiu dôležitých míľnikov.

Podpora od veľkých investorov

Miliardárový investor a dlhoročný akcionár Tesly Ron Baron uviedol, že bude hlasovať za balík odmien, pretože verí, že Musk je kľúčový pre budúcnosť Tesly. „Tesla je lepšia s Elonom. Tesla je Elon,“ povedal tento mesiac.

Tesla exceluje vo viacerých oblastiach. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáte svoj účet u brokera, využite nasledujúci link:

Niektorí veľkí investori, ako Vanguard a Blackrock, zatiaľ neoznámili, ako budú hlasovať. Ich rozhodnutie môže byť rozhodujúce pre výsledok hlasovania o kontroverzných uzneseniach.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Fed rozhodol o výške sadzieb

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

IMAG2064_1_1
Lenka Žuffová

Vyštudovala som právo, ktorému sa venujem aj vo svojom profesionálnom živote. Vo svojom voľnom čase sa zaujímam vo všeobecnosti o ekonomické dianie a kryptomeny ako také, najmä o oblasť DeFi. Zaujímavou oblasťou je pre mňa taktiež psychológia trhov.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore