Umelá inteligencia ťahá celý segment

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo
Publikované: 2. júla 2024

Zdieľajte tento článok

Umelá inteligencia pôsobí na ekonomiku
Zdroj fotografie: shutterstock.com/ImageFlow
vipdiscord

Umelá inteligencia je živou vodou pre dnešnú ekonomiku. Všetko, čo sa s ňou spája, jednoducho rastie. Tak je to aj v prípade spoločnosti Micron Technology. Firma oznámila svoje finančné výsledky za tretí štvrťrok fiškálneho roku 2024, pričom preukázala silnú výkonnosť s výrazným medziročným rastom. K nej ju doviedla práve umelá inteligencia.

Micron Technology, Inc. reportuje

Príjmy spoločnosti vzrástli na 6,81 miliardy USD, čo je podstatný nárast z 5,82 miliardy USD zaznamenaných v predchádzajúcom štvrťroku. A pozoruhodný skok z 3,75 miliardy USD zaznamenaných v rovnakom období minulého roka. Z toho je jasná, že takmer všetko, čo umelá inteligencia obsahuje, jednoducho rastie.

Umelá inteligencia v súčasnosti znamená úspech. Zdroj: Youtube

Ak ešte nemáš svojho brokera, využi nasledujúci link a prispej tak na chod tohto magazínu, aby si mal vždy čerstvé informácie:

Tento rast sa pripisuje 50 % sekvenčnému nárastu výnosov z dátových centier, ktorý je poháňaný silným dopytom po aplikáciách AI. Prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Micron, Sanjay Mehrotra, vyzdvihol úspech spoločnosti pri získavaní trhového podielu na produktoch s vysokou maržou, ako je High Bandwidth Memory (HBM) a dosiahnutie rekordne vysokých výnosov z SSD dátových centier. Tieto úspechy podčiarkujú silu produktového portfólia AI spoločnosti Micron v sektoroch DRAM aj NAND.

„Robustný dopyt po umelej inteligencii umožnil spoločnosti Micron dosiahnuť 17-percentný sekvenčný rast výnosov, čím prekročili naše orientačné rozpätie v 3.fiškálnom kvartáli. Získavame podiel na produktoch s vysokou maržou, ako je High Bandwidth Memory (HBM), a naše výnosy z SSD dátových centier dosiahli rekordnú výšku, čo dokazuje silu nášho produktového portfólia AI v rámci DRAM a NAND. Sme nadšení z rozširujúcich sa príležitostí poháňaných umelou inteligenciou, ktoré máme pred sebou, a máme dobrú pozíciu na to, aby sme vo fiškálnom roku 2025 dosiahli významné príjmy.“

Umelá inteligencia pomáha v raste

Čistý zisk spoločnosti podľa GAAP dosiahol 332 miliónov USD, v prepočte na 0,30 USD na akciu, zatiaľ čo non-GAAP čistý príjem dosiahol 702 miliónov USD alebo 0,62 USD na akciu. Prevádzkový cash flow bol vykázaný na úrovni 2,48 miliardy USD, čo je nárast z 1,22 miliardy USD v predchádzajúcom štvrťroku a výrazný nárast z 24 miliónov USD v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka. Finančné zdravie Micronu ďalej dokazujú jeho kapitálové investície, pričom na kapitálové výdavky sa vynaložilo 2,06 miliardy USD, čo viedlo k upraveným voľným peňažným tokom vo výške 425 miliónov USD. Ku koncu tretieho štvrťroka mala spoločnosť Micron hotovosť, obchodovateľné investície a obmedzenú hotovosť v celkovej výške 9,22 miliardy USD.

Čo sa týka budúceho vývoja, Micron poskytol usmernenie pre štvrtý štvrťrok fiškálneho roku 2024 s predpokladanými výnosmi približne 7,60 miliardy USD a hrubou maržou 33,5 % až 34,5 %. Spoločnosť očakáva, že prevádzkové náklady budú okolo 1,19 miliardy USD a zriedený zisk na akciu v rozmedzí 0,61 až 1,08 USD. Umelá inteligencia je akoby zárukou rastov.

Ak ešte nemáš svojho brokera, využi nasledujúci link a prispej tak na chod tohto magazínu, aby si mal vždy čerstvé informácie:

Výhľadové vyhlásenia spoločnosti Micron odzrkadľujú optimistický výhľad na budúce rozširujúce sa príležitosti poháňané AI. Spoločnosť má dobrú pozíciu na to, aby využila tieto príležitosti, pričom vo fiškálnom roku 2025 plánuje dosiahnuť výrazný rast tržieb. Umelá inteligencia túto oblasť jednoznačne potiahne k dobrým výsledkom.

Výsledky spoločnosti a hlavne prezentovaný výhľad príjmov v ďalšom kvartáli aj napriek silným výsledkom neuspokojili investorov, ktorí očakávali čísla nad hornou hranicou rozpätia očakávaných čísel. V reakcii na to sa po skončení obchodovania dostali akcie nižšie o 8 % oproti hodnote pred skončením obchodných hodín.

Ďalšie zaujímavé čítanie: Týždenný kalendár investora (1. 7. – 7. 7. 2024)

Maj prehľad o svetových trhoch a nezmeškaj príležitosť!

Ak ťa baví náš obsah, ale chcel by si ísť viac do hĺbky prípadne by sa sa chcel pridať do našej investorskej komunity, kde je už viac ako 500 investorov, tak sa pridaj do VIP členstva Investície vo vrecku.

Ako funguje také VIP členstvo a čo sa v ňom dozvieš? Pozri si TOTO VIDEO.

Vo VIP členstve nájdeš akciové portfólio Ing. Jakuba Kraľovanského, vnútornú tabuľku firiem, watchlist ako aj rôzne fundamentálne reporty či analýzy konkrétnych firiem a omnoho viac.

O autorovi

Tomáš Vaňo
Tomáš Vaňo

Sleduje dianie vo svetovej ekonomike a zaujíma sa o svet investícií. Investične sa sústredí na tradičné trhy a konzervatívne investovanie. Po vyštudovaní politológie sa upísal svetu logistiky.

TOP Najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.

Horúce novinky

Bitcoin: Panika je prehnaná, analyzuje Jakub Kraľovanský
5. júla 2024
Končí bullmarket Bitcoinu? Aktuálna analýza Jakuba Kraľovanského
4. júla 2024
Jan Berka: Fed v ideálnom prípade môže znížiť úrokové sadzby až o 75 bodov
3. júla 2024
Bitcoin a Ethereum – Týždenná analýza Jakuba Kraľovanského (27. týždeň)
1. júla 2024
binance_add

Najčítanejšie

Bitcoin padol z dôvodu správ o Mt. Gox
5. júla 2024
Bitcoin: Analytik tvrdí, že to najhoršie ešte len príde
5. júla 2024
Analýza trhu (Škola investovania)
3. júla 2024
Ako si kúpiť svoj prvý Bitcoin (Škola investovania)
2. júla 2024
fredom24_1

TOP najlepší brokeri

xtb logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
freedom logo
Freedom24
85,8
U 68 - 76% retail investorov došlo ku vzniku straty.
etoro logo web
U 76 % retail investorov došlo ku vzniku straty.
Návrat hore